3 Aralık 2009 Perşembe

UZUN EMEL NEDIR ?

UZUN EMEL

Uzun emel; işlerimiz düzgün gidecek, uzun ömürler süreceğiz ve dünyâda istediklerimize nail olacağız diye dini aldatmak ve akıbetten gafil olmaktır. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Bu ümmetin evvelinin salâhı, zühd ve yakîn iledir. Sonunun helaki de cimrilik ve emel iledir." Ahir zamanda cimrilik ve emellerin uzun olması helak eden şeylerdendir. Çünkü çok mal toplama hırsı, fitnelere ve savaşlara sebeb olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Âdemoğlu ihtiyarlarken kendisinde iki haslet (huy) gençleşir. Bunlar: hırs ve uzun emeldir." buyurdular.

Bazı hikmet sahipleri dediler ki:

* "Câhil, emele i'timâd eder, akıllı, amele i'timâd eder.

* Uzun emel serap gibidir, göreni aldatır.

* Yakın, Allâhü Teâlâ'nın rızka kefil olduğuna kesin olarak inanmaktır. Buna kesin olarak inanan cimrilik yapmaz. Çünkü cimrilik, uzun emel sahibi olmaktan ve rızkın kefîli Allah'a i'timâd edememektendir."

Uzun emelin zararları:

• Tembellik, yâni farzları ve vâcibleri ağır bulmak, sünnet ve müstehablardan geri durmak, haramları ve mekruhları çirkin gördüğü halde işlemek ye ibâdete gücü yettiği halde ibâdeti terk etmek ve ilerideki bir vakitte yaparım diye geciktirmektir.

• Tevbe etmeyi geciktirmek. Tembel, ileride yapacağı ümidiyle tevbeyi geciktirir ve "Ben zaten gencim, ne zaman istesem yaparım, daha geniş bir zamanda yaparım." der. Hâlbuki "İleride tevbe ederim diyenler helak oldu." buyurulmuştur.

• Ölümü unutmak; Resûlullah (s.a.v.) "Lezzetleri yıkanı (ölümü) çok zikrediniz." buyurmuştur. Ölümü hatırlamayı terk eden kimsenin kalbi katılaşır ve va'zlar, nasihatler ona tesir etmez.

Kim ölümü çok hatırlarsa ona üç şey ikram olunur. Tevbede acele eder, kalbi kanâat eder ve ibâdet ona sevinç verir.

Kim ölümü unutursa üç şeyle cezalandırılır: Tevbeyi geciktirir, rızkına razı olmaktan mahrum olur, ibâdetlerde tembellik gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder