3 Aralık 2009 Perşembe

HİLM (YUMUŞAK HUY) SAHİBİ OLMANIN MEYVELERİ

HİLM (YUMUŞAK HUY) SAHİBİ OLMANIN MEYVELERİ

Hilm sahibi olan ve insanlara karşı rıfk ve yumuşaklık ile muamelede bulunan kimseye cehennem haram olur. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) "Size, ateşe haram kılınan ve ateşin de kendisine haram kılındığı kimseyi haber vereyim mi? İnsanlara yakın olan her kimse; sühûletli, sekînetli, vakarlı ve kolay olan her kimsedir." buyurmuşlardır.

Kolay olan kimseden maksat, insanların ihtiyaçlarını temin eden, onlara hizmet eden ve dinin emrine ve nehyine itaat eden, boyun eğen kimsedir.

Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular:

"Rıfk (yumuşaklık) berekettir, hurk (sertlik, kabalık) ise bereketsizliktir."

"Rıfk bereketi artırır."

"Rıfk, hikmetin başıdır. Çünkü onunla işler muntazam olur ve herkesin işi iyi olur."

Hilm, hayırdan mahrum kalmamağa sebeb olur. Resûlullah (s.a.v.) "Kim rıfk (tatlı ve yumuşak huylu olmak)tan mahrum kalırsa, hayrın tamâmından mahrum kalır." buyurmuşlardır.

Hilm, sahibini ziynetlendirir ve Allâhü Teâlâ'nın muhabbetini kazanmasına vesile olur. Hz. Âişe (r.anhâ)'nın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Rıfk bir şeyde bulunduğu zaman onu ziynetlendirir, bir şeyden ayrıldığı zaman da onu çirkinleştirir." "Muhakkak Allâhü Teâlâ rıfkı, tatlılığı sever, unf (sertlik, kabalık)a ve rıfkın dışındaki şeylere vermediği mükâfatı ona verir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder