18 Aralık 2009 Cuma

HELÂL KAZANMAK

HELÂL KAZANMAK

"... Safî helâl şeylerden yiyin ve sâlih (iyi) amelde bulunun..." (Mü'minûn sûresi, âyet 51) âyet-i kerîmesin­de amelden önce rızkın helâlinden yemek emredilmiştir.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

* "Helâl (rızık) talebinde olmak (helâl rızık aramak) her müslümâna farzdır."

* "Çoluk çocuğu için helâlinden rızık arayan kimse, Allah yolunda cihâd eden gibidir."

* "Kim kırk gün helâlinden yerse Allâhü Teâlâ o kişinin kalbini nurlandırır ve kalbinden diline hikmet pınarlarını akıtır."

* "Sizin dindeki en hayırlı ameliniz, vera' (haramdan ve şüphelilerden sakınmak)dır."

* "Haram mal kazanan kimse, eğer onu sadaka ola­rak verse kabul olmaz. Arkasında bıraksa cehennem azığı olur."

Sa'd bin Ebî Vakkâs (r.a.), Resûlullâh'a (s.a.v.) duası­nın nasıl makbul olacağını sordu da "Yediğini temiz ve hoş olandan (helâlinden) kıl, duan makbul olur." bu­yurdular.

Mîdeye giren lokma, binanın Temeli gibidir. Temel sağlam olursa bina kuvvetli olur. Âyet-i kerîmede (meâlen) "O hâlde binasını Allah korkusu ve Allah rızâsı üzerine kurmuş olan mı hayırlıdır..." (Tevbe sûresi, âyet 109) buyurulmuştur.

Sehlü't-Tüsterî (rh.) "Kul, kendisinde dört haslet (huy) bulunmadıkça îmânın hakîkatine eremez. Bunlar: Farzları sünnetleriyle beraber edâ etmek, şüphelilerden sakınmak sâdece helâlden yemek, gizli ve aşikâr haramlardan sa­kınmak ve ölüm anına kadar azmedip işlememek."

Bazı âlimler, 'İlim öğrenmek her müslümân üzerine farzdır.' hadîs-i şerîfini, 'Helâl ve haramın bilineceği ilmi öğrenmek farzdır.' diye açıklamışlardır. Her müslümânın itikâd ve ibâdetleri için bilmesi lâzım gelen hususları öğrenmek farz olduğu gibi, helâl ve haramın ne oldu­ğunu da mezhebinin âlimlerinden öğrenmesi farzdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder