5 Aralık 2009 Cumartesi

ÖLÜMÜ YAKLAŞAN KİŞİ

ÖLÜMÜ YAKLAŞAN KİŞİ

Ölümü yaklaşan kişinin sakin olması ve dili ile kelime-i şehâdet (Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resûlullâh) söy­lemesi ve Allâhü Teâlâ'nın mağfiretini (affedeceğini) ümit ederek Allah'a karşı hüsn ü zan (iyi niyet) içinde olması müstehabtır.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Ölüyü (ölmek üzere olanı) üç şeyde müşahede ediniz. Alnı terlediği, gözleri yaşardığı, dudakları kuruduğu za­man. Bu ona Allah'ın rahmetinin inmesidir."

"Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) 'Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resûlullâh' sözünü telkin ediniz." Huzeyfe (r.a.)'nin rivayetinde "Zîrâ bu söz geçmiş hatâları yok eder." buyurulmuştur.
"Ölmek üzere olan bir adama ölüm meleği geldi. Kalbine baktı, fakat orada bir şey bulamadı. Sonra ağzını açtı, dilini damağına dayamış 'Lâ ilahe illallah' derken buldu. Bu ihlâs kelimesi sayesinde mağfiret olundu (günahları bağışlandı)."

Telkinde yumuşak muamele etmek müstehabtır. O an­da zayıf olduğu için lisânı söylemekte zorlanabilir. Eğer ısrar edilirse bu kelimeyi hoş görmemesinden korkulur. Hüsn ü zan müstehaptır. Zîrâ hadîs-i kudsîde "Ben kulu­mun benim hakkımdaki zannı yanındayım. Benim hakkımda hayır zanda bulunsun." buyurulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder