14 Ocak 2010 Perşembe

VAROLUŞUMUZUN AMACI

VAROLUŞUMUZUN AMACI
14 OCAK 2010 PERŞEMBE

İslam dini, insanlara yaratilişin temel amaçlari hakkinda evrensel bir görüş ufku kazandirmayi amaçlar. Kainattaki hiçbir varlik ne kendiliginden var olmuştur ne de kendiliginden yok olup gidecektir.

Allah' in sonsuz bigisi ve kudretiyle tüm yaratiklar kainat içinde belli bir amaci gerçekleştirebilecek yetenek ve donanimda var edilmişlerdir. Ancak insanlar ile diger varliklar arasinda yaratiliş gayesi açisindan önemli bir farklilik mecvuttur.

Mesela yeryüzündeki canlilar, daha çok ait olduklari ortamlar içinde kavranabilecek bir yaratiliş amacina sahiptirler. Bu canlilarin yaratiliş amaçlari genel olarak tabiatin "EKOSİSTEM" denen dengesini teşkil eder.

Insanlarin yaratiliş amaçlari ise, söz konusu "EKOSİSTEM"i korumanin ötesinde manevi boyutlara da sahiptir.

KUR'AN, insanin yeryüzünde "HALİFE" olarak yaratildigina dikkat çeker. "HALİFE" kavrami, birçok anlamin yani sira, insanin yeryüzünde adaleti ve dogrulugu gerçekleştirme özelligine sahip oldugunu ima eder.

İnsan bu özelligini, diger canlilarda söz konusu olmayan özgürlügü sayesinde kazanmaktadir. İste insanin varoluşunun amaci, sahip oldugu özgürlük sayesinde yeryüzünde adalet ve dogrulugu gerçekleştirecek şekilde Allah'a kulluk etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder