31 Mayıs 2010 Pazartesi

ARINÇ KİRLİ TEZGAHI AÇIKLADI

ARINÇ KİRLİ TEZGAHI AÇIKLADI
31 MAYIS 2010 PAZARTESI

Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı ile İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'na yapılan terörist saldırının aynı anda meydana gelmesinin amacına dikkat çekti.

Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin, ''Hükümet olarak bütün güçlerimizi imkanlarımızı kullanıyoruz'' dedi.

TRT'de ana haber bülteninde soruları yanıtlayan Arınç, Gazze'ye yardım götüren gemilerin tamamen insani amaçlı sivil bir girişim olduğunu vurguladı. Gemilerin yardım götürmesinin ''bir hükümet projesi olmadığını'' ifade eden Arınç, insani amaçla ilaç ve gıda taşıyan bu gemilerin Gazze'ye ulaşmasından daha tabii birşey olamayacağını kaydetti.

Türkiye'nin girişimlerine ilişkin bilgi veren Arınç, ''Hükümet olarak bütün güçlerimizi imkanlarımızı kullanıyoruz. İsrail'in bu hareketine karşı yapabileceğimiz konuları bugün açıkladık, diğerleri konusunda da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

Arınç, İskenderun Deniz İkmal Komutanlığına düzenlenen terör saldırısı ile İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının zamanlamasının tesadüf olup olmadığına ilişkin soruya, ''Aynı anda meydana gelmesi kitleleri tahrik edici boyutlara ulaşması, Türkiye'de büyük bir üzüntüye yol açması, öbür tarafta da insani yardım taşıyan, hepsi gönüllü insanlardan oluşan bir silahsız gemiye karşı bu tür bir operasyon yapılması elbette dikkat çekici, elbette manidar bulunabilir. Ama doğrusu ben komplo teorileri üretebilecek noktada değilim'' yanıtını verdi.

-GEMİLERDEKİ YOLCU SAYILARI-

Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan yolcu sayılarına ilişkin de bilgi veren Arınç, ana gemi olan yolcu gemisi ''Mavi Marmara''da 29'u personel, 560'ı yolcu 589 kişi, ''Defne'' yük gemisinde 13'ü personel, 7'si yolcu 20 kişi, yük gemisi ''Gazze''de ise 13'ü Türk personel, 5'i yolcu olmak üzere 18 kişi bulunduğunu bildirdi.

Arınç'ın verdiği bilgiye göre, gemilerde Türk yolcuların ve personelin dışında, Almanya'dan 7, ABD'den 3, Avusturalya'dan 3, Bahreyn'den 4, Belçika'dan 5, Bosna-Hersek'ten 1, Cezayir'den 32, Endonezya'dan 12, Fas'tan 5, Filistin'den 2, Fransa'dan 1, Hollanda'dan 1, Güney Afrika'dan 1, İngiltere'den 28, İrlanda ve İspanya'dan 3'er, İsrail ve İsveç'ten 5'er kişi, Kanada vatandaşı 2, Kosova vatandaşı 1, Kuveyt vatandaşı 16, Lübnan vatandaşı 3 kişi bulunuyor. Ayrıca gemilerde, Makedonya'dan 3, Malezya'dan 11, Mısır ve Pakistan'dan 3'er, Moritanya'dan 2, Suriye'den 4, Umman'dan 1, Ürdün'den 31, Yemen'den 4, Yeni Zelanda ve Yunanistan'dan da birer kişi yer alıyor.

Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak tüm çareyi hukuk ve diplomasi içinde arayacaklarını belirterek, ''Hiç kimse bu olay sebebiyle İsrail'e savaş ilan etmemizi beklemesin. Böyle birşey olmaz. Mümkün de değil, doğru da değil'' dedi.

TRT'de ana haber bülteninde soruları yanıtlayan Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin olarak, ''Biz bir devletiz. Herkesin aklına estiğini yapacağı bir yerde değiliz. İsrail'i yaptığı bu eyleminden dolayı ne kadar kınıyorsak, bunun ne kadar yanlış olduğunu söylüyorsak, buna karşılık tüm çareyi hukuk ve diplomasi içerisinde bulacağız. Hiç kimse bizden bu olay sebebiyle İsrail'e savaş ilan etmemizi beklemesin. Böyle birşey olmaz. Mümkün de değil, doğru da değil'' dedi.

Kaynak: AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder