21 Mayıs 2010 Cuma

ÖŞÜR NEYE DENİR ?

ÖŞÜR NEYE DENİR ?
21 MAYIS 2010 CUMA

Öşür arazisinden çıkan mahsûlün zekâtına, -onda bir (1/10) demek olan- öşür denilmiştir. Öşür; âyet, hadîs ve icmâ ile sabittir ve farzdır. Âyet-i kerimenin meali: "Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çı­kardıklarımızın temiz (helâl)lerinden infâk edin (zekât ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı olmadığınız şeylerin fenasını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Ganî ve Hamîd'dir." (Bakara-267)

Hadîs-i şerîfte "Yağmurların, nehir ve çeşme (gibi akar) suların, tarla (içindeki) kaynağın suladığı (araziden çıkan) şeylerde (1/10: onda bir) öşür, (dolaba koşulan) hayvanlar ile sulanan (yerden elde edilen) şeylerde ise yarım öşür (1/20: yirmide bir) vardır."

Öşürde, arazî sahibinin akıllı, baliğ (ergen), zengin ol­ması şart değildir. Öşürde itibâr, arazî sahibine değil, araziyedir. Yânî, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.

Altın, gümüş, para ve ticâret mallarından, yılda bir de­fa zekât vermek gerekirken; arazide yılda kaç mahsûl elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.

Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu hâlde, mahsûllerde bir yıl geç­mesi îcap etmez.

Bal, ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (ba­dem), zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk, pa­lamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir.

Çayır otu, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mı­sır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasulye, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, salatalık, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü meyvelerden; yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.

Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sa­rımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arazisi içinde, ekilmediği hâlde kendiliğinden çıkan mahsûlden de öşür verilir.

Hülâsa İmâm-ı A'zam buyuruyor ki: "Yerden, araziden el­de edilen mahsûlün azından da çoğundan da öşür farzdır."

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder