6 Ocak 2011 Perşembe

EBÛ SÜFYÂN'IN MÜSLÜMAN OLUŞU

EBÛ SÜFYÂN'IN MÜSLÜMAN OLUŞU
6 OCAK PERSEMBE 2011 -
2 SAFER 1432

Kureyş müsriklerinin hudeybiye musâlahasini bozmalari üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Müslüman Arab kabilelerini Medîne'ye davet etti. Ashab-ı Kiram hazirliklarini tamamlayip Hicretin sekizinci senesi Ramazan ayindan on gün gectikten sonra Mekke-i Mükerreme'yi fethetmek üzere Medîne'yi Münevvere'den ciktilar. Kureyşliler Resûlullâh'in böyle büyük bir harp hazirligindan haberdâr degildi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Merru’z-Zahran vâdisine geldiklerinde gece orada on bin ateş yaktırarak geldiğini Kureyş’e böyle bildirdi.

Kureyş’in reisi Ebû Süfyân, ateş yakanların kim olduğunu öğrenmek için birkaç kişiyle vâdinin üzerindeki tepeye çıkıp dolaşırlarken, süvârilere esir düştüler. Hz. Abbas (r.a.), Ebû Süfyân’ı alıp Resûlullâh’ın huzûruna getirince "Bu gece yanında tut," buyurdu.

Ertesi sabah onu Resûlullâh’ın çadırına getirdi. Resûlullâh (s.a.v.) "Ey Ebû Süfyân, “Lâ ilâhe illallâh” diyeceğin vakit gelmedi mi?" buyurdular. Ebû Süfyân Allah’tan başka ilah yok desem bu kadar putları ne yapayım? diye biraz düşünüp durdu.

Sonra ‘Lâ ilâhe illallâh’ deyiverdi. Peki 'Muhammedün Resûlullâh' diyeceğin vakit gelmedi mi? buyurdu. Ebû Süfyân ‘Bana biraz mühlet verin.’ dedi.

Nihâyet, Hz. Ömer’in korkusundan Hz. Abbas’ın nasihatinden “Muhammedün Resûlullâh” deyiverdi.

İslam askerleri, başlarında peygamberimiz olduğu halde Mekke’ye girdiler. Resûlullâh (s.a.v.) -bazı kimseler hariç- umûmî af îlân ettikten sonra Beytullah’ı tavaf ettiler.

Ebû Süfyân, bir yerde durup temâşâ eder ve ‘Ah bir ordu toplasam da şu adamla yine cenk etsem’ diye düşünürken onun yanından geçen, Resûlullâh (s.a.v.) “O adam seni yine rezil ve zelil eder.” buyurunca Ebû Süfyân tevbe ve istiğfâr etti ve “Zihnimde öyle bir kuruntu vardı, ancak şimdi anladım ki sen hak peygambersin.” diye îtirâf etti ve müslüman oldu. (r.a.)

Kaynak: Fazilet Takvimi / 3 Ocak 2011 Pazartesi - 28 Muharrem 1432

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder