12 Ocak 2011 Çarşamba

MADDÎ VE MÂNEVİ TEMİZLİK

MADDÎ VE MÂNEVİ TEMİZLİK
12 OCAK 2011 CARSAMBA - 8 SAFER 1432

İslâm dini, maddî ve mânevî temizlik ve nezâfete büyük bir ehemmiyet vermiştir. Bu iki kısım nezâfetten biri diğerinden ayrılmaz. Hattâ bunlardan her biri bir bakımdan maddî ise diğer bakımdan da mânevîdir. Abdest gibi.

Müslümanlıkta maddî şeyler ile kirlenen bir vücûdu, bir elbiseyi, bir mekânı temizlemek bir vâzife olduğu gibi günah denilen mânevî fenâlıklarla kirlenen bir rûhu temizlemek de bir vazîfedir. Resûl-i Ekrem Efendimiz de: "Nezâfet (temizlik) îmandandır." buyurarak temizliğin ehemmiyetini belirtmişlerdir.

Mâlumdur ki Allâhü Teâlâ bizleri bir imtihan için yaratmış, bir takım vâzifeler ile mükellef tutmuştur. Bizim saâdetimiz ancak bu vâzifeleri yerine getirmeye bağlıdır. Bu vâzifeleri yapmayanların kalbi kararmış, rûhu kirlenmiş, kendisi azâbı hak etmiş olur. Artık bu halde yapılacak şey tevbedir, istiğfardır.

İnsan, pâk, masum bir halde dünyâya getirilmiştir. Artık kirli, günahkâr bir halde âhirete gitmekten sıkılmalıdır. İnsan kendi Rabbi'nin mukaddes emirlerine karşı nasıl isyan edebilir ? İnsan, kudret ve azametine nâil olduğu nîmetlerini düşünerek utanmalı değil midir ?

Maamâfih, insan; günah işleyebilir. Elverir ki bu günahtan dolayı kalbi sızlasın, ruhunda pişmanlık duysun, hemen Allâh'ına yönelsin, günahının affedilmesini dilesin, daha tövbe imkânları elde iken günahtan kurtulmaya çalışsın.

Allâhü Teâlâ Hazretleri: "Ey mü'minler!. Hepiniz Allâh'a tevbe ediniz ki, kurtulabilesiniz." buyuruyor. Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) de: "Günâhından tevbe eden, günah işlememiş kimse gibidir." buyurmuştur.

Artık bizim vâzifemiz, Hak Teâlâ Hazretlerine tevbe ve istiğfar etmektir: "Estağfirullâhe'l-azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûm ve etûbü ileyh."

Kaynak: Fazilet Takvimi / 5 OCAK 2011 CARSAMBA - 1 SAFER 1432

************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
“Muhakkak Allâhü Teâlâ güzeldir, güzeli sever. Temizdir, temizliği sever.
Kerîm’dir, lütuf ve ihsanı sever. Cömerttir cömertliği sever.”
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ebû Ya’lâ
************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder