18 Ocak 2011 Salı

HASAN-I BASRİ HAZRETLERİ (M.642-729)

HASAN-I BASRİ HAZRETLERİ (M.642-729)
18 OCAK 2011 SALI - 14 SAFER 1432

Tâbiînin büyüklerinden Hasan-ı Basrî'nin (r.a.) annesi, Ümmü'l-Mü'min'in Hz. Ümmü Seleme'nin (r.anhâ) câriyesi Hayre, babası da sahabeden Zeyd İbn-i Sâbit'in (r.a) âzâdlısı idi. Hasan-ı Basrî (r.a.), çocuklugunda Ümmü Seleme'nin (r.anhâ) yanında bulunmuş, onun duâsına, feyzine mazhar olmuş, bu cihetle kendisinde büyük bir fazîlet, büyük bir fesâhat ve belâgat tecelli etmiştir. Sahâbe-i Kirâm'dan yüz otuz zât ile görüşmüş, Ebû Mûsâ ve İbn-i Abbas hazretlerinden hadîs-i şerîf almıştır.

Hadîste ve fıkıhta pek büyük âlim idi.

Hasan-ı Basrî'nin (r.a.) büyük bir âlim, îtimâd edilen, âbid, güzel sözlü ve güzel yüzlü, tam kâmil bir zât idi. Bir aralık Mekke-i Mükerreme'ye gelmişti. Kendisine bir kürsü kurdular. İnsanlar toplanmıştı. Hasan-ı Basrî'nin (r.a.) onlara hadîs-i şerîf rivâyet etti. Atâ, Mücâhid, Amr İbn-i Şuayb gibi fazîlet sâhibi insanlar hep orada idiler ve onun bir misli daha görülmemiş yüksek bir fakîh, bir din âlimi oldugunu îtirâf ettiler.

Resûlullah (s.a.v.)'ın devr-i saadetine yakınlıgı sebebiyle kendisinden sonra gelen bütün müctehidler ve fakîhlerin en fazîletlisi oldugunda âlimler ittifâk ettiler. Kendileri mutlak müctehid ve mezheb sâhibidirler. Vefâtından sonra mezhebi devâm etmemiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in dâmâdı Alî bin Ebû Tâlib hazretleri zamanına yetişmiştir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 8 OCAK 2011 SALI - 4 SAFER 1432

************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Her kim geceleyin Bakara Sûresi'nden (son) iki âyeti (Âmenerrasûlü...) okursa ona (o gece âfetlerden ve şeytanın şerlerinden emîn olmak üzere) kifâyet eder (yeter)."
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî
************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder