9 Ocak 2011 Pazar

HÜDÂYİ YOLU

HÜDÂYİ YOLU
9 OCAK 2011 PAZAR - 5 SAFER 1432

1541 yılında doğan büyük velî Aziz Mahmud Hüdâyî hazretleri Bursa kadısı iken akıl ile çözülemez bir dava, onun Eskici Mehmed Dede ve ardından da Üftâde hazretleriyle tanışmasına sebep oldu. Nefsini kırmak için kadılık kaftanıyla sokaklarda ciğer satmaya başladı... Hocası Muhammed Üftâde hazretlerinden: “Oğlum! Padişahlar peşin sıra yürüsün!” duasını aldı... Dergâhı Üsküdar’dadır. Osmanlı Padişahlarından III. Murad Hân, III. Mehmed Hân, I. Ahmed Hân, II. Osman Hân ve IV. Murad Hânlar da sohbetine gelenler arasındaydı.

Sultan Ahmed Hân, yaptıracağı Sultanahmet Câmisi’nin temelini atmak için; hocası Aziz Mahmud Hüdâyî hazretlerini davet etti. 4 Ocak 1609’da ilk kazmayı Hüdâyî hazretleri vurdu ve Padişah da temel kazdı. O altın kazma şu anda Topkapı Sarayı Müzesi’ndedir.

İnşaatı biten câminin açılışını yapmak ve Cuma hutbesini okumak üzere büyük velî yine davet edildi. Ancak 9 Haziran 1617 Cuma günü beklenmedik bir şey oldu. Şiddetli yağmur ve ardından fırtına patladı; denizde dalgalar büyüdü, yükseldi ve şiddetlendi. Üsküdar’dan Sarayburnu’na geçmek imkânsız hâle gelmişti. Hüdâyi hazretleri de geleceğine dair Hünkâra söz vermişti. Bu sebeple Üsküdar iskelesine indi ama denize açılacak kayıkçı bulamadı. Besmele ile bir kayığa atladı. Küreklere yapıştı. Onu gören talebeleri de sandala binip küreklere sarıldılar. Sarayburnu istikametine yöneldiler.

İşte o zaman, Allahü teâlânın izniyle beklenmedik bir şey daha oldu: Dağlar gibi azgın dalgalar, her yönden kendilerine bir kayık boyu yaklaşınca duruluyor, deniz ve fırtına onlara hiç tesir etmiyor, sandal sanki süt liman bir denizde gider gibi sükûnetle yol alıyordu. Bir koridor veya tünel gibi kendilerine açılan geçitten, o emin yoldan karşıya geçtiler. Merak içinde kendilerini bekleyen Sultan Ahmed Hân ve diğer bekliyenler ile buluştular.

İşte o günden sonra, Üsküdar’la Sarayburnu arasındaki bu yola “Hüdâyî Yolu” dendi. Bazı kayıkçılar bu deniz geçidini bulup uzun yıllar kullandılar.

Kaynak: Türkiye Takvimi / 25 KASIM 2010 - 19 ZİLHİCCE 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder