23 Ocak 2011 Pazar

UYUMANIN ÂDÂBI

UYUMANIN ÂDÂBI
23 OCAK 2011 PAZAR - 19 SAFER 1432

Yatarken abdest alıp temiz olarak uyumak, yatsıdan sonra abdestini yenilemek, gece kalkıp ibâdet etmeĝe yardımcı olur. Resûlullah (s.a.v.) "Kim abdestli uyursa ibâdet ediyormuş gibi uyur. Rûhu göğe çıkarılır, rüyası sâdık olur. Eger abdestsiz uyursa bunlar olmaz." buyurdular.

Yatacağı zaman, zulüm, cînâyet, kin ve hased gibi günahlardan tevbe eder. Her gece -üc âyet de olsa- Kur'ân-ı Kerîm'den okur.

Yatarken ve uyandığı zaman misvak kullanır.

Sağ yanı üzere, kıbleye dönerek sağ avucunu sağ yanağının altına koyar ve uyuyuncaya kadar, Allâhü Teâlâ'yı zikreder.

Uyku gözlerini bürüyünceye kadar, tesbîh (Sübhanallah), tehlîl (Lâ ilâhe illallâh), tahmîdde (elhamdülillâh) eksiklik etmemelidir. Çünkü ölen kul, öldüğü gibi; yatan kul da yattığı gibi kalkar.

Yatmadan önce İhlâs ve Muavvizeteyni (Felâk ve Nâs sûrelerini) okur. Ellerinin içine üfleyip ellerini yüzüne, başına ve bedenin diğer azalarına sürer.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

"Yatacağı zaman Âyetü'l-Kürsî'yi sonuna kadar okuyana, Allah tarafından bir koruyucu (melek) gönderilir ve sabaha kadar ona şeytan yaklaşamaz..."

"Gece, Bakara Sûresi'nin son iki âyetini 'Âmenerrasûlü...' okuyana, bu iki âyet her şey için kâfidir."

Kaynak: Fazilet Takvimi / 10 Ocak 2011 Pazartesi - 6 Safer 1432

************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Allah'ım! Bedenime sağlık ver, gözüme sağlık ver, sağlığı benim varisim kıl (son nefesime kadar beni sağlıklı eyle). Halîm ve kerîm olan Allah'tan başka ilah yoktur. Ulu arşın sahibi Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur."
Ravi: Tirmizî, "Deavât", 66
************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder