Schäuble: 'Hem Alman, hem Türk olunmaz'
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya'da uzun vadeli yaşamak isteyen yabancıların çifte vatandaş olmamaları gerektiğini savundu. Schaeuble, 'Almanya'da yaşamak isteyen hem Alman hem Türk vatandaşı olamaz' dedi.
Schaeuble, Alman özel televizyonu Phoenix'de hafta sonunda 2 kez yayımlanacak olan "Ulus, Göç, Uyum - Yabancı Yurt Almanya" adlı açık oturumda yaptığı konuşmada, çifte vatandaşlığa karşı olduğunu belirterek, "Almanya'da uzun vadeli yaşamak isteyen yabancılar hem Alman hem de Türk vatandaşı olamaz. Zor da olsa mutlaka bir zaman sonra kesin karar vermeliler" dedi.
Bir izleyicinin "Çifte vatandaşlığa neden bu kadar karşı çıktığını" sorması üzerine Schaeuble, Almanya'da doğup büyüyen bir Türk gencinin hangi ülkeye karşı daha fazla sorumluluk duyduğuna karar vermesi gerektiğini, bir insanın her iki ülkeye de aynı ölçüde bağlılık duyamayacağı görüşünü dile getirdi.
Schaeuble ayrıca, Avrupa'da yaşanan İslamiyet'in, birçok İslam ülkesindeki din anlayışından çok farklı olduğunu, Almanya'nın çok hoşgörülü bir ülke olduğunu, bu nedenle çok sayıda Müslümanın yaşamak için bu ülkeye geldiklerini söyledi.
Almanya'da yaşayan Müslümanların, kendi aralarında da çok farklı görüşlere sahip olduklarını fark ettiklerini ifade eden Schaeuble, Müslümanların artık kendi aralarında da çok rahat şekilde tartışmaya başladıklarını, bunun İslam ülkelerindeki insanlar için de bir örnek teşkil edebileceğini kaydetti.
Uyum konusunda sağlanan tüm gelişmelere rağmen henüz birçok sorun bulunduğunu ve bu sorunların çözümü için uzun zamana ihtiyaçları olduğunu söyleyen Schaeuble, çok sayıda Müslüman kişi ve kuruluşun katıldığı İslam konferanslarını da bu amaçla düzenlediklerini belirtti. Schaeuble, göçmen ailelere çağrıda bulunarak, çocuklarının geleceği için kendilerinin de Almanca öğrenmelerini ve çocuklarıyla Almanca konuşmalarını istedi.
CEM ÖZDEMİR VE NİHAT SORGEÇ DE AÇIK OTURUMA KATILDI
Açık oturuma katılan Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir ise bir insanın kimliğini sadece dinin belirlemediğini belirterek, Almanya'da bunun çoğu zaman bu şekilde yansıtılmadığını, bir metroda emekli bir Almanı döven bir Türk ve Yunan gencinden, uzun süre sadece Türk gencinin adının haberlerde anıldığını, böylece ülkede bir "Türk sorunu" varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.
Almanya'da Türklerin daha yoğun şekilde Alman vatandaşlığına geçişlerinin sağlanması gerektiğini ifade eden Özdemir, gelecekte Almanya'da Türk kökenli bir kişinin bakan ya da Alman milli takımı oyuncusu olmasını dilediğini kaydetti.
Özdemir, Almanya'da doğup büyüyen bir Türk'ün Türk milli takımında değil, Alman milli takımında oynamayı istemesi gerektiğini savunarak, bunun için de Türklere bu ülkede istenildikleri duygusunun verilmesi gerektiğini söyledi.
Almanya Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanı alan Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi'nin (BWK) yöneticisi Nihat Sorgeç de açık oturumda, göçmenlere bu ülkeye ait oldukları duygusunun verilmediğini, çoğunun bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek, "Türkler duygusal insanlardır. Kendilerine bir adım yaklaşın, sadece bir adım karşılık vermekle kalmazlar, o yolda koşarlar bile" diye konuştu.
Sorgeç, Almanya'da uyum konusunda 30, 40 yıldan bu yana bir şey yapılmadığını ifade ederek, ülkedeki göçmenlere imkanlar sağlandığı ölçüde uyumun da başarılı olabileceğini kaydetti. Açık oturum, Phoenix televizyonunda 10 Mayıs Cumartesi günü yerel saatle 22.15'te, 11 Mayıs Pazar günü de yerel saatle 17.00'da yayımlanacak.
Kaynak: AA
7 Mayıs 2008 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder