Müslümanin, din kardesi üzerinde, malda, nefsde (sahsinda), dilde, kalbde; kusurlarini affetmek, hayir duâda bulunmak, samîmî ve vefâli olmak, ona zahmet ve mesakkat vermemek gibi birtakim haklari vardir. Mali üzerinde olan hakki 3 kisimdir:
- En asagi derecesi, malinin fazlasindan onun ihtiyaclarini görmektir.
- Orta derecesi, malinda tasarrufta onu kendisiyle müsâvî tutmaktir. Zîrâ kardeslik, böyle olmayi îcab ettirir.
- Üstün derecesi ise kardesini kendine tercih etmekdir ki bu, derecelerin en büyüklerindendir.
Resûlullâh (s.a.v) söyle buyurdular: "Arkadaslik eden iki kisiden Allâh'a daha sevimli olani, arkadasina karsi muâmelesi daha sevkatli olandir."
Nefsi (sahsi) üzerindeki hakki, ihtiyâci oldugunda bizzat onun yardimina kosmak ve o istemeden kardesinin ihtiyaclarini karsilamaktir.
Dildeki hakki, kardesinin hoslanmadigi birseyi yüzüne vurmamak ve -hudûdû asmadan- hoslanacagi seyleri söylemektir. Enes (r.a): "Resûlullâh (s.a.v) hic kimsenin yüzüne hoslanmadigi bir sözü vurmazdi."
Kalpteki hakki ise kendisi icin sevdigini kardesi icin de sevmek, sirlarini saklamak, ayiplarini örtmek, hatâlarini affetmek, ona vefâli olmak ve sevgisinde samîmî olmaktir. Insanlarin kalbi, sirlarin kabridir. Ahmagin kalbi dilindedir, akillinin dili kalbindedir.
Kardeslik vefâli ve ihlâsli olmak, arkadasinin ölümüne kadar, ölümünden sonra da onun evlâdina ve arkadaslarina alâka ve sevginin devâmi ile olur. Resûlullah (s.a.v) yasli bir kadina ikrâmda bulundu ve "O, Hadîce hayatta iken bize gelirdi." buyurdu. Ahde vefa îmandandir. Mü'mine lâyik olan, daimâ fâzîletleri kendisinde degil kardeslerinde görmesidir. Manidâr bir beyt (tercümesi): Anahtar Kelimeler: Allah - Islam - müslüman - Kardeslik Hakki - Kardeslik Haklari - Resulullah - tevazu - fazilet - mütevazi - din kardesi - hak - kardes hakki -
Tevâzuunu, ahmakligina degil, fâzîletine sayanlara karsi mütevâzi ol,
Dostlarina karsi, fâzîleti dâima kendinde görenlerden de uzak ol.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder