SELMÂN-I FÂRİSÎ (R.A.)
19 EYLÜL 2010 PAZAR - 11 Şevval 1431_
Ashâb-ı Kirâm'ın büyüklerinden ve meşhurlarındandır. Silsile-i Sâdât'ın ikinci halkasıdır. İsfehanlıdır. Medine'ye gelip Müslüman oldu ve ehl-i beytten sayıldı. Müslüman olmadan önceki ismi Mâbeh idi. Müslüman olunca Peygamberimiz (s.a.v), ona Selman ismini verdi. Künyesi Ebû Abdullah'tır.
Resûlullâh (s.a.v.), Hz. Selman'ı Ebu'd-Derdâ (r.a.) ile kardeş yapmıştır.
Hendek Harbi'nde şehrin müdâafası için Selman (r.a), Resûlullah'a (s.a.v.) "Yâ Resûlallâh! Biz İran'da muhasara edildiğimiz zaman şehrin etrafında bir hendek kazarak kendimizi müdâfaa ederdik." dedi. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Hz. Selman'ın teklifini güzel buldu ve Medîne-i Münevvere'nin taarruza, hücuma açık cihetlerinden hendek kazılmasını emir buyurdular.
Bütün sahabe, Hz. Selman'ı seviyordu. Ensâr, Selmân'ı (r.a) sahiplenerek, "Selman bizdendir." dediler. Bunun üzerine Muhacirler "Hayır, Selman bizdendir." demeye başladılar. Resûlullâh Efendimiz de (s.a.v); "Selman bizden, ehli beytdendir." buyurdular. Onun hendek kazma işindeki gayretinden sonra, Resûlullâh (s.a.v), onu Selmânü'l-Hayr (Hayırlı Selman) olarak isimlendirmiştir.
Resûlullâh sallallâhü aleyhi ve sellemin, Selmân-ı Fârisî hakkındaki bazı hadîs-i şerîfleri:
• "Önde gelenler dörttür: Ben Arab'ın önde geleniyim, Suheyb Rûm'un, Selman Fars'ın, Bilâl de Habeş'in önde gelenidir."
• "Ben Âdemoğlunun önde geleniyim, Selman da Fâris ehlinin önde gelenidir."
• "Cennet dört kişiyi iştiyakla bekler; Ali, Selman, Ammâr ve Mikdâd."
Selmân-ı Fârisî Hazretleri uzun ömür yaşayanlardandır. Hz. Osman'ın halifeliği devrinde hastalanmış ve H. 33 senesinde iki yüz elli yaşında Medâyin'de vefat etmiş ve oraya defnedilmiştir. (Radıyallâhu Teâlâ anhu)
- Selman-i Farisi (r.a.)_
Kaynak: Fazilet Takvimi / 18 Temmuz 2010 Pazar - 6 Şaban 1431
19 Eylül 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder