23 Ekim 2009 Cuma

AILENIN TEMELI: SEVGI VE ÖZVERI

AILENIN TEMELI: SEVGI VE ÖZVERI
23 EKIM 2009 CUMA - 23 OKTOBER 2009 FREITAG
**
Ailenin Temeli - Aile Temeli - Sevgi - Özveri - Sevgi ve Özveri - imtihan - anne - baba - cocuk - aile -
Resûllullâh'ın (s.a.v.) "imtihan vesilesi" olarak adlandırdıgı aile (Müslim, "Esrâtü's-Sâa",26) anne-baba-çocuk üçgeninde kurulmuş hassas dengeler agıdır. Zira birlikte yaşamak, haklar kadar sorumlulukları da artırmakta, dolayısı ile huzur icin gösterilmesi gereken özen de katlanmaktadır. Bu nedenle Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), eşler arası ilişkiyi düzenlerken "Dikkat ediniz! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız oldugu gibi, onların da sizin üzerinizde hakları vardır." (Ibn Mâce, "Nikah",3) uyarısında bulunmaktadır.

Sevgi, saygı ve muhabbet üzerine kurulan ailenin yükünü omuzlayan baba ve ailenin bekçiligine soyunan anne, sürüsünden sorumlu olan bir çoban hassasiyetiyle davranmak zorundadır. (Buharî, "Cuma",13) Zira Yüce Rabbimiz; "Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taslar olan ateşten koruyun!" (Tahrîm, 66/6) uyarısını yapmış ve onlara sorumluluklarını hatırlatmıştır.

Evlerinde manevî bir iklimi yaşatmak ve Allah'ın rızasına birlikte yürümek icin el ele veren eşler, hanelerine af ve afiyet ihsan edip (Ebû Davûd, "Edeb",100) dünya ve ahirette ihlasla Kendisine baglı olanlardan eylemesi (Ebû Davûd, "Tefriu Ebvâbi'l-Vitr",25) icin birlikte Rablerine niyazda bulunurlar.

"Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlıgı kıl..." (Furkân, 25/74)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder