22 Ekim 2009 Perşembe

Sabreden insanların mükâfâtı

Sabreden insanların mükâfâtı
22 Ekim 2009 Perşembe
**

Hayvanların aklı yoktur ama şehvetleri vardır. Meleklerin aklı var, şehvetleri yoktur. Insanlarda her ikiside vardır. Sabır, aklın şehvete mukâvemet etmesi (karşı durması)'dır. Allâhü Teâlâ (meâlen): "Süphe yok ki, sabredenler icin mükâfatları hesâpsız olarak ödenecektir." buyurmuştur. (Zümer Sûresi, âyet 10)

Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdular: "Kıyamet gününde namaz, sadaka ve hac icin mizanlar kurulur, onların ecirleri tartılır. Bela ehli için mizan kurulmaz, bilakis onların üzerine ecirler dökülür de dökülür. Öyle ki dünyada afiyette olanlar, belaya ugrayanların nail oldukları faziletten dolayı vücutlarının makaslarla dogranmış olmasını temenni ederler."

''Kim günaha (düşmemek için) sabrederse onun için üç yüz derece vardır. Iki derece arası gök ile yer arası kadardır. Kim taata, (ibadette) karşı(laşılan sıkıntılara) sabrederse onun icin altıyüz derece vardır. Iki derece arası gök ile yer arası kadardır. Kim musibete (belaya) karşı sabrederse onun için dokuz yüz derece vardır. Iki derece arası arş ile yer arası kadardır." Su âyet-i kerimede buna işaret olunmustur. Meâli: "Ve sana gelen musibete sabreyle." (Lokman Sûresi, âyet 17)

Bir hadis-i şerifte şöyle buyuruldu: "Kim malında veya canında bir musîbete (belâya) ugrar ve onu gizli tutarak hiç kimseye şikayette bulunmazsa, onu magfiret etmek Allahü Teala üzerine bir hak olur."

"Süphesiz cennette birtakım köşkler vardır ki onların üstlerinde ne asıldıkları bir şey, ne de altlarında da direkler vardır." Dediler ki: "Yâ Resûlallâh! Oraya girecek olanlar nasıl girerler ?" Buyurdu ki: "Kuşlar gibi uçarak girerler." Söyle denildi: "Yâ Resûlallâh! Bu köşkler kimin içindir ?" Buyurdu ki: "Onlar, hastalıklara, agrılara ve belalara ugrayanlar içindir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder