9 Ekim 2009 Cuma

Latîfe ve Alay etmek

Latîfe ve Alay etmek
09 Ekim 2009 Cuma


Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki: "Kardesinle münâkasa etme ve ona saka yapma."

Sakada yasaklanan, onda ifrât (asiri) derecesine varmaktir. Zîrâ bu, cok gülmeye sebep olur. Cok gülmek ise kalbi öldürür. Resûlullâh (s.a.v.) bir hadîs-i serîflerinde söyle buyurdular: "Ben elbette latîfe ederim, ama ancak hakki söylerim."

Resûlullâh (s.a.v.) Suheyb (r.a.)'a "Gözün agridigi hâlde hurma mi yiyorsun ?" deyince Suheyb (r.a.) "Agrimayan tarafi ile yiyorum." demis ve Resûlullâh (s.a.v.) tebessüm etmisti.

Alay etmek haramdir. Allâhü Teâlâ "Bir kavim diger kavim ile alay etmesin..." (Hucurât sûresi, âyet 11) buyurmustur. Bunun mânasi kücük düsürmek ve insanlarin kusurlarina dikkat cekmektir. Bu, cogu kere sözlü ve fiilî olarak anlatmak seklinde olur. Resûlullâh (s.a.v.) söyle buyurmustur: "Insanlarla alay edenler icin cennetten bir kapi acilir ve "gel gel" denilir. Sikintili ve dertli olarak gelir fakat kapi kapanir. Sonra baska bir kapi acilir. "Gel gel" diye cagrilir. Sikintili ve dertli olarak geldiginde kapi yine kapanir. Bu hal o kadar devam eder ki, cennetin kapisi acilip "gel" dedikleri hâlde adam artik gitmez."

Muaz bin Cebel (r.a.)'in rivâyet ettigi bir hadîs-i serîfte söyle buyurmustur: "Kim din kardesini tevbe ettigi bir günâhindan dolayi ayiplarsa ayni hatâyi islemeden ölmez." Anahtar Kelimeler: Latife - Saka - Alay - Dalga - Latife ve Alay - Saka ve Dalga - Latife yapmak - Alay etmek - Saka yapmak - Dalga gecmek - şaka -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder