21 Ekim 2009 Çarşamba

Ölümden sonra diriliş

Ölümden sonra diriliş
21 Ekim 2009 Carşamba

Kıyâmet koptuktan bir müddet sonra Allâhü Teâlâ'nın emriyle ikinci bir nefha (sûrun üfürülmesi) ile bütün insanlar yeniden hayat bularak kabirlerinden kalkacak, mahşer meydanında toplanacaklardır.

Bir insanın bedeni yüzbinlerce parcaya ayrılsa, her tarafa savrulsa, cürüyüp büsbütün mahvolsa yine bunlar Allâhü Teâlâ'nın ilminden, kudretinden cikmıs olamaz. Hak Teâlâ bunları diledigi zaman kudretiyle bir araya toplar, yeniden diriltir.

Insanların böyle yeniden hayat bulmalarına haşr-i ecsâd denir ki ruhlarının cesetlerine yeniden girmesidir. Insan ölünce, rûhu baska bir âleme, cesedi de kabre gider. Kabrinde "Münker ve Nekir" denilen melekler tarafından sorguya cekilecek, "Rabbin kimdir ? Peygamberin kimdir ? Dinin nedir ? Kıblen neresidir ?" diye sual olunacaktır ki buna (Kabir Sûali) denir. Orada ameline göre ya rahat yaşar veya azab görür. O âleme berzah denir ki, dünyâ ile âhiretten başka bir âlemdir. Hayat ile ölüm arasında uyku nasılsa, dünyâ ile âhiret arasında berzah âlemide öyledir. Bunun mâhiyetini ancak Allâhü Teâlâ bilir.

Işte ruhlar, ölümden, ebedî sûrette fenâ bulmak (yok olmak) tan kurtulmuş oldukları icin, âhiret başlayınca her ruh, kudret-i ilâhiye ile teşekkül edecek olan kendi sâhibinin bedenine girer, birlikte mahşere gider ki bu, haddizâtında cismânî ve rûhânî haşirden başka birşey degildir.

Mahşerde her mükellef insan, suâl ve cevâb'a tâbi olacak, amel defteri kendisine verilecek, dünyâdaki amelleri mîzâna konulacak, mü'minlerin bir kısmı peygamberlerin ve sâir büyük zâtların şefâatlerine nail olacak, her kisi "Sırat" denilen köprüden gecmek mecbûriyetinde kalacak, insanların bir kısmı sırattan gecerek cennete girecek, bir kısmı da cehenneme düşecektir.

Suâl ve cevâp, âhiret gününde Allâhü Teâlâ tarafından insanların ve cinlerin sorguya cekilmesidir. Mahserde büyük bir adâlet mahkemesi kurulacak, herkesten dünyâda yaptıkları sorulacak, ona göre hakkında karar verilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder