5 Ekim 2009 Pazartesi

Fuzuli konuşmanın zararları

Fuzuli konuşmanın zararları
05 Ekim 2009 Pazartesi


Faydası olmayan şeyleri konuşarak vakit zâyi edilmemelidir. Insan ömrünü nerede harcadıgından hesâba cekilecektir. Zirâ o hayırlı olanı kötü olan ile degiştirmiş olur. Cünkü boşa gecirdigi zamanlarda Allâhü Teâlâ'yı zikretseydi veya sükût edip tefekkür ile meşgul olsaydı elbette büyük derecelere nâil olurdu.

Resûlullâh (s.a.v) buyurdular ki: "Kişinin mâlâyânîyi (faydasız şeyleri) terk etmesi, onun müslümanlıgının güzelligindendir."

Fazla konuşmak, tekrârında fayda olmayan şeyleri tekrar etmek ve lüzûmundan fazla konuşmaktır. Resûlullâh (s.a.v) buyurdular ki: "Dilini fazla konuşmaktan tutan ve malının fazlasını infâk eden kimseye müjdeler olsun."

Bilal bin Hâris (r.a), Resûllulâh (s.a.v)'in şöyle buyurdugunu rivayet eder: "Bir kimse ulaşacagı makamı düşünmeden Allah'ın razı oldugu bir kelimeyi konuşur, Allah onun icin bu konuşmasına mukâbil Allâh'a kavuşacagı güne kadar rizâsını yazar. Bir kimse ulaşacagı makamı düşünmeden Allâh'ın gazaplandıgı bir kelimeyi konuşur ve Allâh ona kıyâmete kadar gazabını yazar."

Tâbiîn 'in büyüklerinden Hz. Alkame (r.a) şöyle derdi: "Nice söylenecek söz ve hadîs-i şerîf var ama Bilal bin Hâris'in rivâyet ettigi (yukarıdaki) hadîs-i şerîf beni ondan men etti."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder