8 Ekim 2009 Perşembe

Kibirlilerin Azâbı

Kibirlilerin Azâbı
08 Ekim 2009 Persembe


Enes bin Mâlik (r.a.)'in rivâyet ettigi bir hadîs-i serîfte söyle buyurulmustur: "Cehennemde tabutlar vardir. Icine kibirlenenler konulur ve onlarin üzerine (hic kimseyi görmesinler ve hic kimse de onlari görmesin diye) kilitlenir." Böyle daraltilarak onlarin cehennemde azaplari siddetlenir."

Amr bin Şuayb (r.a.)'ın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulmuştur: "Kibirlenenler kıyâmet gününde küçük karınca gibi adamlar sûretinde yaratılırlar. Onları her yerden zillet kuşatır. Cehennemde Bûles denen bir hapishâneye götürülürler. Cehennem ateşi onları kuşatır. Cehennem ehlinin bedenlerinden çıkan usâreden (kan, irin...) içerler."

Kibirlilerin âhirette insan sûretinde fakat küçük karınca kadar olmaları, onları amellerine uygun olarak zilletle ve hakâretle cezalandırmak içindir.

Abdullah bin Selâm (r.a.) bir gün çarşıda sırtında bir yük odun olduğu hâlde yürüyordu. Ona, 'Bunu yapmaya seni ne sevk etti ? Hâlbuki Allah seni bundan zengin kılmıştır.', denildi. O şöyle cevap verdi: Kibri defetmek istedim. Resûlullâh'ın (s.a.v.); "Kalbinde hardal tânesi kadar kibir olan kimse (azap görmeden ve rezil olmadan) cennete giremez." buyurduğunu işittim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder