14 Ekim 2009 Çarşamba

Emr-i Bi'l-Ma'ruf ve Nehy-i Ani'l Münker

Emr-i Bi'l-Ma'ruf ve Nehy-i Ani'l Münker
14 Ekim 2009 Carsamba
/ Anahtar kelimeler: iyiligi emretmek - kötülükten sakindirmak - emri bil maruf ve nehyi anil münker -

Emr-i bi'l-mâruf ve nehy-i ani'l-münker (iyiligi emretmek, kötülükten sakindirmak) dînimizin aslî vazîfelerindendir. Peygamberlerin gönderilmesindeki maksat bunlarla hâsil olur. Allâhü Teâlâ (meâlen):

"Ve sizden hayra dâvet eder, iyiligi emreder, kötülügü nehyeder bir cemaat bulunsun." (Âl-i Imrân Sûresi, âyet 104) buyurmuştur.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir hutbesinde buyurdular ki: "Ey insanlar! Siz şu âyeti okuyorsunuz ama onu aslinin hilâfina te'vil ediyorsunuz."
"Ey îmân edenler! Siz kendi nefsinize bakiniz. Siz hidâyette bulunduktan sonra sapikliga düşmüş olanlar size zarar veremez." (Mâide Sûresi, âyet 105)

Resûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurmaktadir: "Günah işleyen bir kavmin icinde, bunu islâh etmeye kâdir olanlar bulundugu hâlde düzeltmezse, Allâh'in azâbi umûmi olur."

Ebû Sâlebe el-Huşenî'den rivâyet edilen hadîs-i şerîfte; Resûlullâh (s.a.v.)'e "Ey îmân edenler! Siz kendi nefsinize bakiniz. Siz hidâyette bulunduktan sonra sapikliga düşmüş olanlar size zarar veremez." (Mâide Sûresi, âyet 105) âyetinin tefsîrini sorunca Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

"Yâ Ebâ Sâlebe! Mârufu emret, münkerden nehyet; cimrilige ve hevâya tâbî olundugunu, dünyânin tercîh edildigini, herkesin kendi görüşünü begendigini gördügün zaman, insanlari birak, kendine bak. Gelecekte size gece karanligi gibi fitneler olacaktir. O günlerde benim sünnetime sarilanlara sizin aldiginiz ecrin elli kati vardir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder