4 Ekim 2009 Pazar

Israf ile alakali bilgi

Israf ile alakali bilgi
04 Ekim 2009 Pazar


Isrâf, kat'î delillerle harâmdir. Isrâf, kalbin hastaliklarindandir ve kötü bir ahlâktir. Isrâf hakkinda Allâhü Teâlâ (mealen): "... Isrâf etmeyiniz. Şüphe yok ki o, isrâf edenleri sevmez." (A'raf Sûresi, âyet 31) buyurmuştur.
Bu âyet, Allâhü Teâlâ'nin israf eden kulunu sevmediginin delillerindendir. Allâh'in muhabbetine mani olan şeyden daha cirkin bir şey yoktur. Isrâf, Allâh'in muhabbetinin ortadan kalkmasina sebep olur.

Diger bir âyet-i kerîmede şöyle buyrulmuştur: " ... Ve sacip savurma. Şüphe yok ki, sacip savuranlar, şeytanlarin kardeşleridir." (Isrâ Sûresi, âyet 26-27) Yâni şerlilikte şeytân gibidirler. Şeytanlarin dostlari ve tâbîleridirler. Şeytanin kardeşi, şeytandir. O hâlde şeytanin kardeşligini düşünmek gerekir. Şeytandan daha habîs ve rezil ne vardir ? Öyleyse şeytanin kardeşliginden daha kuvvetli bir kötüleme yoktur.

Allâhü Teâlâ mali müsriflere vermekten de, onlari isimlerin en cirkinlerinden biri ile tâbir ederek şöyle men'eder (meâlen): "Mallarinizi sefîh (beyinsiz) lere vermeyin." (Nisâ Sûresi, âyet 5)

Resûlullâh (s.a.v) Efendimiz de mali meşrû olmayan yerlerde harcayarak zâyi etmekten men etmiştir. Ebû Berze (r.a.)'in rivâyet ettigi hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: "Kul, kiyâmet gününde dört şeyden suâl edilinceye kadar ayagi bulundugu yerden ayrilmaz:

- 1. - Ömrünü nerede tükettiginden
- 2. - Ilmiyle ne amel ettiginden
- 3. - Malini nerede kazandigindan ve mali nerede harcadigindan
- 4. - Vücûdunu (sihhatini) nerede tükettiginden."

Yâni, ömrünü hayir da mi şerde mi harcadi ? Malini helâl yoldan mi, haram yoldan mi kazandi ? Malini hayirda mi günahta mi harcadi ? Vücûdunu Allâh'a ibâdet ederek mi yoksa nefsinin hevâsinda mi tüketti ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder