28 Ekim 2009 Çarşamba

Hz. Ömer'ul Faruk'tan bazi ilkler

Hz. Ömer'ul Fârûk'tan bazı ilkler
28 Ekim 2009 Carsamba

Hz. Ömer (r.a.), emîru'l-müminîn ünvânıyla anılan ilk halîfedir. Halîfe olduğunda kendisine; "Ey Resûlullâh'ın halîfesinin halîfesi!" diye hitap edilince şöyle demişti; "Her yeni halife geldikçe ona "Ey Resûlullâh'ın halîfesinin halîfesi!" denilirse uzar gider, bu iş olmaz. Siz mü'minlersiniz, ben de sizin emîrinizim." buyurdu. Bundan sonra müminler ona "Emîru'l-mü'minîn" diye hitap ettiler.

Hz. Ömer, müslümanları bir şeyden alıkoyduğu zaman aile fertlerini toplar, onlara şöyle derdi: "Ben müslümanları şu şu hususlardan alıkoydum, onlara bunu yasakladım. Vahşî kuşların yemlerine baktıkları gibi insanlar da sizin hâllerinize ve yaşayışınıza bakıp dururlar, sizi murakabe ederler. Allah'a yemin ederim ki, eğer sizden birisi bu suçu işleyecek olursa mutlaka onu iki katı ile cezalandırırım."

İslâm târihinde ilk defa tarih başlangıcı olarak hicrî takvimi ihdas eden ve kullanan kişi Hz Ömer'dir. Beytü'l-mâli (hazine) de ilk kuran Hz. Ömer'dir. İslâm tarihinde dîvanları (hükümet meclisini) tesis eden yine odur. Geceleyin halkın durumunu keşif ve âsâyiş için ilk çıkan, müslümanlardan aç olanları araştıran odur. Ümmü'l-veled (sahibinden çocuk doğuran câriye)nin satılmasını yasaklamıştır.

Cenaze namazını dört tekbîrle kıldırmıştır. (Daha önce cenaze namazı dört, beş, altı tekbirle kılınmaktaydı.) Ramazan ayında müslümanların teravih namazını cemâatle kılmalarını emretmiş ve bunu bütün valilere mektupla bildirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder