25 Ekim 2009 Pazar

SÖZÜN HAYIRLISI

SÖZÜN HAYIRLISI
25 Ekim 2009 Pazar


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

Muhakkak sözlerin en dogrusu kelâmullah (Kur'ân-i Kerîm)dir. Yapisilacak en saglam kulp takvâ kelimesi (lâ ilâhe illallâh)dir. Sözlerin en sereflisi Allâh'i zikirdir. Kim affederse Allâh da onu affeder. Kim öfkesini yutarsa Allâhü Teâlâ onu mükâfâtlandirir. En fenâ kazanc riyâdir. Az olup kâfî gelen, cok olup azdirandan hayirlidir. Emellerinizin uzunlugu sizi oyalamasin. Zîra her gelecek olan yakindir.

Dikkat ediniz! Bir müslümanın din kardeşine üç günden fazla dargın durması, karsilaştığında ona selam vermemesi, davet ettiğinde icabet etmemesi, hastalandığında ziyaret etmemesi helal olmaz.

Rüyanın en şerlisi yalan (uydurulan) rüyadır. Dikkat ediniz! Yalanın şakası da ciddisi de iyi değildir. Bir kimsenin çocuğuna bir şey vaad edip sonra vermemesi de uygun değildir. Dikkat ediniz! Yalan günaha götürür, günah ise ateşe götürür. Doğruluk iyiliğe götürür, iyilik ise cennete ulaştırır. Sadık kimse için 'doğru söyledi, iyi etti' denir; yalancıya ise 'yalan söyledi, günah işledi' denir.

Muhakkak kişi doğru söylemeye devam ederse nihayet Allahü Teâlâ katında sıddîklardan yazılır; yalan söylemeye devam ederse nihayet yalancılardan yazılır. Hatâlarin en büyügü yalan sözdür. Dikkat ediniz! Size yalan ve iftira olan sözü haber vereyim: O dedi-kodudur. O nemîme (koğuculuk ve sırrı ifşa etmek)dir ki insanlar arasında fesad çıkarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder