18 Ekim 2009 Pazar

Kanaatkarlik nedir ve ne anlama gelir ?

Kanaatkarlik nedir ve ne anlama gelir ?
18 Ekim 2009 Pazar - 18 Oktober 2009 Sonntag

Anahtar Kelimeler: Kanaatkar - kanaatkarlik - kanâatkarlik - kanâatkarlik - kanâatkarlık - kanâatkar - anlami - anlamı - kanâatkarlıgın manası
Insanların cok cesitli ihtiyacları ve arzuları bulunmaktadır. Her insan ihtiyaclarını en iyi sekilde karsılamak ve arzularını tam olarak yerine getirmek ister. Ama yasadıgımız dünyada bu, her zaman mümkün olmaz. Cünkü dünyanın imkanlari ve bizim kazanma gücümüz sınırlıdır. O zaman; elde ettiklerimiz ile yetinmek, kazanabildigimiz kadarına sükretmek zorundayız.

En temel ihtiyaclarımız, mesken, giyecek, yiyecek ve icecektir. Bunların en asgarisine sahip olmak yeterlidir. Daha fazlasını veya en fazlasını istemeye, onları kazanmak icin mesru yoldan caba harcamaya, hatta dünyanın en zengin insanları olmaya da hakkımız vardır. Ne kadar zengin olursak, o kadar iyi olur. Cünkü Allah yolunda para harcamak ve zekat verebilmek icin de, zengin olmak gerekir. Ancak elde edemediklerimize üzülmeyip, elde ettiklerimizle yetinmek ve sükretmek de kanaatkârlıktır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) bir hadisi seriflerinde "Zenginlik mal cokluguya degildir. Bilakis zenginlik göz tokluguyladır." (Buharî, "Rikak", 15) buyurarak, kanaatkârlıgın da bir cesit zenginlik oldugunu ifade etmislerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder