16 Ekim 2009 Cuma

Takva nedir ? Takva neye denir ?

Takva nedir ? Takva neye denir ?
16 Ekim 2009 Cuma - 16 Oktober 2009 Freitag Anahtar Kelimeler: takva - takvâ - takvâ nedir ? takva nedir ? takvâ neye denir ? takva neye denir ? takvâ ne demek ? takva ne demek ? takvânın anlamı - takvanın anlamı - takvanin anlami -
Takva, sözlükte bir insanin kuvvetli bir himayeye girerek kendisini bir tehlikeden korumasi, zarar verebilecek bir seyden sakinmasi demektir. Dinî bir kavram olarak Allah'in azabindan, insani bu azaba sürükleyecek ve ahirette zarar görmesine sebep olabilecek inanc, söz, eylem ve davranislardan titizlikle korumak anlamina gelir. Insan ilahî azaptan ancak iman edip salih ameller, hayir ve hasenat isleyerek, ibadetlere araliksiz devam ederek, bütün farzlari ve itaat olan fiilleri yaparak, yasak, haram ve zulümlerden kacarak korunabilir.

Takva sahibi insana muttaki denir. Bütün Peygamberler ümmetlerine muttaki olmalarini tavsiye etmislerdir. (Âl-i Imrân, 3/50) Yüce Allah, Kur'ân'da cennet ve nimetlerini muttakilere vaat etmis (Ra'd, 13/35), muttakilerin dostu oldugunu (Câsiye, 45/19), onlari sevdigini (Âl-i Imrân, 3/76) ve cehennem azabindan koruyacagini (Tûr, 52/18) bildirmistir. Allah muttakilere daima bir kurtulus yolu ihsan eder (Nebe, 78/31), onlari ummadigi yerden riziklandirir ve islerinde kolayliklar verir. (Talâk, 65/2-4) Allah'a karsi gelmekten sakinan kurtulusa erer (Bakara, 2/189) ve merhamete mazhar olur. (En'âm, 6/155)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder