15 Mart 2010 Pazartesi

HÂCE MUHAMMED BABA SEMMÂSÎ (K.S.)

HÂCE MUHAMMED BABA SEMMÂSÎ (K.S.)
15 MART 2010 PAZARTESI

Silsile-i Sâdât'tan Muhammed Baba Semmâsî (k.s.) , Ali Râmîtenî (k.s.) hazretlerinin en faziletli halîfesidir. Onun hizmetinde uzun süre bulunmuş ve ondan feyz al­mıştır. Râmîten'in köylerinden Semmâs'da doğdular ve hicrî 755 (M.1354) senesinde vefat ettiler. Ali Râmîtenî hazretleri, vefatından önce irşad makamı için Muhammed Baba Semmâsî'yi (k.s.) seçmiş, hilâfet vazifesini ona yer­miş, diğer talebelerine de ona tabî olmalarını emretmiştir.

Muhammed Baba Semmâsî (k.s.), Şâh-ı Nakşibend (k.s.) doğmadan önce Kasr-ı Hindivan'daki evlerinin önünden geçerken 'Bu topraklardan ileride tarîkat büyü­ğü olacak birinin kokusu geliyor. Burası yakında Kasr-ı Arifân olacak.' buyururlardı. Yine bir gün geçerken 'Bu­radaki koku daha da artmış. Belki de bu zât dünyaya gelmiştir.' buyurdular. Bu sırada Şâh-ı Nakşibend do­ğalı üç gün olmuştu. Dedesi Şâh-ı Nakşibend'in göğsü­ne hediye koyup Hâce Baba'nın huzuruna getirdi.

Hâce Baba, "Bu bizim evladımızdır, biz onu kabul ettik." buyurdu. Sonra da: 'Kokusu bize gelen, işte bu zâttır. Yakında zamanının imâmı olacaktır.' müjdesini verdikten sonra en büyük halifesi olan Seyyid Emir Külal (k.s.) hazretlerine: "Oğlum Bahâuddîni sana hava­le ettim. Zahiren ve bâtınen terbiyesi sana aittir." buyur­du. Emir Külal hazretleri de kalkıp elini göğsüne koydu ve "Eğer bir kusurum olursa merd olmayayım." dedi ve hocasının emrini kabul etti.

Şâh-ı Nakşibend (k.s.) anlatıyor: Evlenmeden önce dedem beni Hâce Baba hazretlerine gönderdi. Huzu­runa çıkmadan önceki gece mescidine gittim ye iki rekat namaz kılıp "Yâ Rabbi! Belâlarına sabredebilmek için bana kuvvet ver. Muhabbetin uğrunda karşılaşaca­ğım sıkıntılara tahammül gücü ver" diye dua ettim.

Sabah vakti huzuruna çıktığım zaman bana "Ey oğul! 'Yâ Rabbi! Senin rızan nerede ise, bu kulunu orada bu­lundur!' diye dua et! Allâhü Teâlâ, eğer dostuna belâ gönderirse, yine inayeti ile belâya sabır ve tahammülü de ihsan eder." buyurdu. (Kaddesellahu Esrârehum)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder