26 Mart 2010 Cuma

ULUĞ BEY KİMDİR ?

ULUĞ BEY KİMDİR ?
26 MART 2010 CUMA

Timurlular Devleti'nin kurucusu olan Emir Timur'un torunu, Muînüddîn Şâhruh'un oğlu olup astronomi ve matematik gibi fen ilimlerindeki geniş malumatı ve kud­retiyle meşhurdur. 1393 (Hicrî 796)'da Sultâniye'de doğ­muştur. Babasının hayatında 1407 (Hicrî 810) tarihinde Semerkant valisi olmuş, 1447 (Hicrî 850) tarihinde de pederinin tahtına geçmiştir.

Uluğ Bey'i dünyâya tanıtan, astronomi alanında yap­tığı çalışmalar oldu. "Zîc-i Uluğ" ismiyle biljnen gayet makbul bir zîci (astronomi cetveli) vardır. Önceki zîclerin eksikliklerini tamamlayan bu eser yıldızların hare­ketini daha mükemmel bir şekilde gösteriyordu.

Uluğ Bey 1018 yıldızın yerlerini de en doğru biçimde tespit etmiştir. Onun yaptığı bütün hesaplar günümüzün astronomik hesaplarına çok yakındır. Uluğ Bey'in Zîci (astronomi cetveli) 1665 tarihinde İngiltere'nin Oxford şeh­rinde basılmış ve birçok Avrupa diline tercüme edilmiştir.

Uluğ Bey ömrünü ilim ve tenlere hizmetle geçirmiş, sarayına İslam âlimlerinden ve fen erbabından birçok zatı toplamış ve fen araştırmaları için Çin'e kadar bazı âlimler göndermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder