16 Mart 2010 Salı

Kahvaltı kilo vermenize nasıl yardımcı oluyor ?

Kahvaltı kilo vermenize nasıl yardımcı oluyor ?
16 MART 2010 SALI

Geleneksel kahvaltınız, bir fincan kahve veya bir elma olabilir ya da sabahları hiçbir şey yemeyebilirsiniz. Kalori vermek için bir öğünden kaçtığınızı düşünebilirsiniz. Ancak, kahvaltı yapmamak kilo vermek için yanlış bir yaklaşım.

Bir araştırma grubu, düzenli olarak kahvaltı yapanların yapmayanlara göre daha düşük yağ alımına sahip olduğunu buldu. Kahvaltı yapmak gün boyunca açlık seviyenizi düşürüyor, sonraki öğünlerde daha iyi yiyecek tercihi yapmanızı sağlıyor. Markete alışverişe aç gitmemeniz gerektiği gibi, güne de aç başlamamalısınız.

Kalktığınız anda, vücudunuz yiyeceksiz geçen bir geceden sonra hayatta kalma modundadır. Adrenaliniz pompalanıyor ve metabolizma ile kan şekerini kontrol eden kortizol seviyeniz yüksektir. Beyniniz, yiyecek formunda enerji için ava başlar. Eğer kahvaltı yapmazsanız, aç olan beyninize gereken yakıtı sağlayamazsınız. Bu nedenle beyin, kaslarınızda depolanan enerjinin peşinden gider. Kan şekeriniz düşer, metabolizmanız zayıflar. Daha az kalori yakarsınız ve kendinizi biraz cansız hissedersiniz. Sonunda bir şeyler yediğinizde, vücudunuz yiyecekleri yağ olarak depolar.

Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar lif dolu yiyeceklerdir. Lifin sağlığınız için sayısız faydası var: kabızlığı önlüyor, kolesterolü düşürüyor, kan şekerini kontrol altında tutuyor ve tok hissetmenize yardımcı oluyor. Taze meyve kahvaltı için iyi bir seçenektir. Donmuş meyve de olabilir, çünkü onlarda da birçok besin değeri bulunuyor. Tam tahıllı ekmekleri ya da kahvaltı gevreklerini de başka bir alternatif olarak düşünebilirsiniz. Karbonhidrat karışımına ihtiyacınız varsa, az yağlı bir tost yiyebilirsiniz.

İdeal kahvaltı: Çeşitli sebzelerle ve bir yumurta beyazıyla yapacağınız omlet, güne başlamanın iyi bir yolu olabilir. Ancak, birçok insan kahvaltıdan kaçıyor. Çünkü sabahları kahvaltı hazırlamak için yeterince zamanları olmadığını bahane ediyor. Güne zinde başlamak için çok kolay hazırlanan birçok yiyecek var. Yerfıstığı ezmeli muz, size protein sağlayacaktır. Sağlıklı bir içecek için biraz meyve, buz ve yoğurdu blendırda çırpıp içebilirsiniz. Ya da bir kâse yağsız yoğurdun için muz veya yaban mersini atıp yiyebilirsiniz.

Kaynak: Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder