KÂRÛN VE AKIBETİ
14 KASIM 2010 PAZAR - 02 ZİLHİCCE 1431
Kârûn, Mûsâ aleyhisselâmın amcasının oğlu olup evvelce çok ibâdet eden sâlih ve fakir bir kimse idi. Mûsâ aleyhisselâmdan kimya sanatını öğrendi. Böylece nice altınlar yığdı, mallar mülkler aldı, yüksek binalar yaptı. İşte bundan sonra azdı, ibâdeti terk etti, zekâtını vermedi, malı onu Rabb'inden alıkoydu.
Malı içinde bütün debdebesi ile kavminin yanına çıkınca, onlardan içinde dünya arzusu olanlar "Ne olurdu şu Karun'a verilen gibi bizim de olsa! O cidden büyük bir bahtiyar..." demeye başladılar. Mü'minlerden bazıları da onlara "Yazıklar olsun size, Allah'ın sevabı, îmân edip sâlih amel işleyen kimseler için daha hayırlıdır." dediler.
Mûsâ aleyhisselâm, ona çok nasihat etti; "Öyle servetine bakıp da şımarma, geçici bir servete güvenerek kibirlenme. Böyle yapman seni Allah'tan uzaklaştırır, rahmetinden mahrum bırakır.
Allah'ın sana bu verdiklerini onun rızâsına uygun kullan. Zira sana bedeninde, malında önceden sahip olmadığın bunca nimetler verdi. Allah'ın sana ihsan ettiği gibi sen de ihsan et. Zekâtını ver, cimrilik, israf ve ihtikâr ederek yer yüzünde fesad çıkarma. Muhakkak Allâhü Teâlâ, mal ve mülkü senden daha fazla, daha güçlü ye cemiyetçe de daha kalabalık olan Firavun gibilerini helak etmiştir." dedi. O hiçbir nasihati dinlemedi ve "Ben bu mallara, sırf bendeki bir ilim sayesinde sahip oldum. Senin bütün bu söylediklerin bana hasedindendir." dedi. Hattâ Mûsâ aleyhisselâma düşman oldu ve ona iftira attırdı. Sonra Allâhü Teâlâ onun bu hilesini açığa çıkardı da kavmi onu kötüleyerek terk ettiler.
Sonra Allâhü Teâlâ onu sarayı ile yere geçiriverdi. Dün onun gibi olmayı ve mevkiini arzu edenler de bu sabah, "Vay be, demek ki Allah kullarından dilediğine rızkı bol veriyor, dilediğine de az; eğer Allah bize lutfetmese idi bizi de batırmıştı. Demek ki hakikat bu: Kâfirler saadet ve selâmete kavuşamayacaklar." diyorlardı.
Kaynak: Fazilet Takvimi / 08 Kasim 2010 Pazartesi - 02 Zilhicce 1431
14 Kasım 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder