07 Eylül 2009 Pazartesi
Kadir Gecesi'nin, Ramazân-i Serif'in 20'sinden sonraki tek gecelerinde aranmasina dâir müteaddit hadîs-i serîfler vârid olmustur. Birinden itibâren tek gecelerde aranmasini tavsiye eden büyükler de vardir. Imâm-i Sa'rânî Hazretleri, Kadir Gecesi'nin kacinci gece oldugunu, Ramazân-i Serîf'in giris günlerine göre söyle tesbit etmistir:
- Pazar günü girerse, 28'i 29'a baglayan gece.
- Pazartesi günü girerse, 20'yi 21'e baglayan gece.
- Sali günü girerse, 26'yi 27'ye baglayan gece.
- Carsamba günü girerse, 18'i 19'a baglayan gece.
- Persembe günü girerse, 24'ü 25'e baglayan gece.
- Cuma günü girerse, 16'yi 17'ye baglayan gece.
- Cumartesi günü girerse, 22'yi 23'e baglayan gece.
Imâm-i Sa'ranî Hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu usûle göre müserref olmuslardir. Bircok ehlüllah bu usûlle Kadir Gecesi'nibulmuslardir.
Kadir Gecesi'nin bu ay icerisinde hangi gece oldugunun gizlenmesi, mü'minlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece cokca ibâdet etmeleri icindir.
Kadir Gecesi'nde hava berrâk ve güzel olur. O gece her sey Allâh'a secde eder. Denizlerin suyu bir an icin tatlilasir. Mü'minler afv-i ilâhî ve magfiret-i sübhanîye mazhar olurlar. (Duâ ve Ibâdetler, Fazîlet Nesriyat)
Netice olarak Ramazân-i Serîf hangi gün girerse girsin, bu hesaba göre Kadir Gecesi, cumartesi'yi pazar'a baglayan geceye (5 Eylülü 6 Eylül'e baglayan geceye) isabet etmektedir. Ramazân-i Serîf'in ikinci yarisinda iki adet cumartesi vardir. Bunlardan gecesi tek sayiya isâbet eden, Kadir Gecesi'dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder