15 Eylül 2009 Salı

Kadir Gecesi'nin hususiyetleri

Kadir Gecesi'nin hususiyetleri
15 Eylül 2009 Sali


Cenâb-i Hakk, bâzi kiymetli seyleri bircok hikmetler icin gizlemistir. Kullarinin bütün ibâdet ve tâatlere râgbet etmesi icin rizâsini ibâdet ve tâatlerde; büyük-kücük günahlardan kacinmalari icin gadabini günahlarda; bütün isimlerine ta'zîm edilmesi icin Ism-i A'zam'i Kur'ân-i Kerîm'de; bütün namazlarin muhafazasi icin salât-i vüstâ (orta namazi)ni; günün tamaminda; duâ edilmesi icin cuma günündeki icâbet saatini; hic kimseyi hor ve hâkir görmemek icin velî kullarini; Ramazan'in her gecesini ibâdet ve tâatle ihyâ edip daha cok sevap kazansinlar diye de Kadir Gecesi'ni gizemistir.

Bununla beraber Resûlü Ekrem Efendimiz (s.a.v.), Kadir Gecesi'nin bâzi alâmetlerini söyle bildirmistir: "O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz olur. Hava ne soguktur ne de sicak, lâtif olur. O gecenin sabahinda günes ziyâsiz (solgun) olarak dogar."

Kadir Gecesi, icerisinde Kur'ân-i Kerîm inzâl olunan mübârek gecedir. Bu gecenin pek cok husûsiyetinden birkaci:

1- Bu gece ibâdet (icerisinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapilan ibâdetten daha hayirlidir. Resûlullah Efendimiz'e (s.a.v.) kendisinden önceki ümmetlerin ömrü gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kisa gördü. Bunun üzerine Hz. Allah bin aydan daha hayirli olan Kadir Gecesi'ni ihsân etti.

2- Kadir Gecesi'nde meleklerin ve rûhun inmesi. Melekler bu gecenin esrârini görmek üzere inerek yeryüzünü doldurdugu icin bu geceye darlik mânâsina olan "Kadir" ismi verilmistir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: "Kadir Gecesi olunca Allahü Teâlâ, Cebrâil'e (a.s) emrede. Cebrâil (a.s) yanlarinda yesil bir sancakla melekler ile yeryüzüne inip sancagi Kâbe'nin üzerine dikerler. Cebrâil (a.s) bu gece melekleri tesvik eder. Onlar da her ayakta durana, oturana, namaz kilana ve zikredene selâm verirler ve onlarla musâfaha ederler. Yaptiklari duâlara âmin derler. Bu, fecir vaktine kadar devâm eder."

3- Bu gece, fecir vaktine kadar selâmettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder