6 MART 2011 PAZAR - 1 REBÎ'UL-ÂHİR 1432
Muhammed Bahâüddîn Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri, "Silsile-i Sâdât'ın on beşinci halkasıdır. Silsilenin on dördüncü halkası olan Seyyid Emir Kilâl Hazretleri'nin halîfesi, silsilenin on altıncı halkası olan Alâuddin Attar (k.s.) Hazretleri'nin üstazıdır. Künyesi Muhammed Bahâüddin Şâh-ı Nakşibend el-Üveysi el-Buhârî'dir (Kaddesallâhu sirrahu'l-azîz). 718 (m. 1318) senesinde Buhârâ yakınlarında daha sonra Kasr-ı Arifân adını alacak olan Kasr-ı Hinduvan köyünde dünyâya geldi ve aynı yerde 791 (m. 1389) senesinde Rebîu'l-evvel ayının üçünde, pazartesi günü vefât etti. Kabr-i şerîfleri oradadır.
Daha küçük bir çocukken Hâce Muhammed Baba Semmâsî (k.s.) onu manevî evlatlığa kabul etmiştir.
Bir gün üstazı Emir Kilâl (k.s.) onu yanına çağırarak şöyle der: "Evlâdım Bahâuddin! Hâce Muhammed Baba Semmâsî (k.s.) Hazretleri'nin senin hakkındaki emirlerini yerine getirdim. Semmâsî Hazretleri beni nasıl terbiye ettilerse seni de öyle terbiye etmemi emir buyurmuşlardı. Sana artık icâzet veriyorum, nereye istersen o istikâmete gidebilirsin."
Şâh-ı Nakşibend Hazretleri'nin, Evrâd-ı Bahâiyye, Tuhfe ve Hediyyetü's-Sâlikîn adlı eserleri vardır.
Şâh-ı Nakşibend Hazretleri çok zâhid bir zat idi. Bütün işlerinde vera sâhibi idi; Şüpheli şeylerden kaçınır, bilhassa yiyeceği şeylere çok dikkat ederdi. Talebelerini helal yoldan kazanıp yemeye teşvik eder ve Resûlullâh (s.a.v.) Efendimizin şu hadîs-i şeriflerini okurdu: "İbâdet on kısımdır; bunların dokuzu helal kazançtır. Kalan biri ise diğer ibâdetlerdir."
Bir gün Şâh-ı Nakşibend Hazretleri'nden keramet göstermesini istediler; şöyle buyurdu: "Bunca günahımıza rağmen yeryüzünde yürüyebilmemizden daha açık keramet mi olur?"
Buhara âlimlerinden biri, Şah-ı Nakşibend Hazretleri'ne, kulun, namazda huzuru ne ile bulabileceğini sordu. Şöyle buyurdular: "Helal yemek, namazın dışında, abdest alırken ve ilk tekbiri alırken Allâhü Tealâ'yı unutmamak iledir."
Anahtar Kelimeler: ŞÂH-I NAKŞİBEND HAZRETLERİ (K.S.) - Sah-i Naksibend Hazretlesi (k.s.)
Kaynak: Fazilet Takvimi / 2 MART 2011 ÇARŞAMBA - 27 REBÎ'UL-EVVEL 1432
*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Bir kimse gelip "Yâ Resûlallâh! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "İnsanların en hayırlısı, ömrü uzun ve ameli güzel olandır." buyurdu."
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî
*************************************************************************************
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder