7 Nisan 2010 Çarşamba

AMELLERİN KARŞILIĞI NİYETLERE GÖREDİR

AMELLERİN KARŞILIĞI NİYETLERE GÖREDİR
07 NISAN 2010 CARSAMBA



Dünyâ ehlinin hâli dört kişinin hâli gibidir:

Allah'ın kendisine mal ve ilim verdiği kul: Bu kul bu mal nimetini harcamakta Rabb'inden korkar, o mal ve ilimle sıla-i rahimde bulunur (yakın akrabasını ziyaret eder), Allah'ın bu nimette hakkı olduğunu bilir. (Yani, Allah'ın hakkını Allah'ın rızâsının olduğu yere verir.). Bu kul, Allah katında en üstün derecelerdedir.

Allah'ın ilim verip mal vermediği kul: Bu kulun niyeti doğrudur. 'Eğer malım olsaydı falan (malını hayır­da harcayan) ın yaptığı gibi yapardım.' der. İşte o niye­tine göre karşılık görür ve ikisinin sevabı da aynıdır.

Allah'ın mal verip ilim vermediği kul: Bu kul ceha­leti yüzünden malını nefsinin hevâ ve hevesi yolunda harcar, nimeti infakta (malı harcamakta) Rabbinden korkmaz ve yakın akrabasını sıla-i rahimde bulunmaz (ziyaret etmez), Allah'ın bu malda hakkını tanımaz. İşte bu kimse Allah katında en kötü mertebededir.

Allah'ın mal da ilim de vermediği bir kul: Bu kul, 'Malım olsaydı bu malda (malını nefsinin arzu ve heve­si yolunda harcayan) falanın yaptığı gibi yapardım.' der. Bu da niyetine göre karşılık görecektir ve her ikisinin günahı da aynıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder