27 Nisan 2010 Salı

DEFTER, HESAB, MÜKAFAT VE CEZA

DEFTER, HESÂB, MÜKÂFAT VE CEZA
27 NİSAN 2010 SALI

Mahşerde bütün yaratılmışlar toplanacak ve hep me­lekler saf saf durup adalet dîvânı kurulacak ve herkese ömrünü nereye ve malını nereden kazanıp nerelere harcamış olduğu sorulacaktır.

Önce Cebrail aleyhisselâm davet olunur. İlâhî dîvâ­nın heybetinden titreyerek geldiğinde Cenâb-ı Hak: "Be­nim sana emânet eylediğim emirleri ne yaptın?" deyince: "Peygamberlere tebliğ ettim," diyecek ve peygam­berlerden sual olunduğunda, onlar da: "Yâ Rab, o bize tebliğ etti, biz de ümmetlerimize tebliğ ettik." diyecekler.

Kirâmen kâtibinin dünyâda yazdıkları defterler dağı­tılıp sahiplerine verilecek, herkes amel defterini okuyup dünyâda iken ne işlemiş ise tamamen yazılmış olduğunu görecek ve bir bir hesâbları görülecektir. Cenâb-ı Hakk o gün her mazlumun hakkını zâlimden alıverecektir. Şöyle ki zâlimin hayrından mazlumun hakkı miktarını alıp mazluma verecek ve eğer zâlimin hayırlı ameli yok ise maz­lumun hakkı kadar günâhını zâlimin üzerine yükletecektir. Hayvanların hakları da verilecektir. Şöyle ki biri diğe­rini dürtmüş ise o da onu dürtmekle hakkını alacaktır.

O gün herkes " Nefsî, nefsî " diyerek kendi başının çâ­resini arar ve her kimde az çok hakkı var ise ister. Kişi kardeşinden, anasından ve babasından kaçar.

Şehîdlere gelince, onlar cân verip Cennet almışlar ve Hak Teâlâ ile hesaplarını kesmişler iken onlar da kul hakkıyla hesaba çekilirler.

Mahşerde mizan kurulacak ve herkesin amelleri tartıla­caktır. Sevabı ağır gelenlere Cenâb-ı Hakk Cennet ve Ce­mâli ile lütuf ve ihsan eyleyecek, günâhı ağır gelenler Cehennem'e gireceklerdir. Ancak Cenâb-ı Hakk'ın sırf lü­tuf ve keremi ile affeylediği yâhûd bir taraftan şefaat edi­lenler Cehennem'e girmekten kurtulur, Cennet'e girerler.

O gün peygamberler, şehîdler ve âlimler mü'minlere şefaat eyleyeceklerdir. Cenâb-ı Hakk, hayırlı ameli ile günahları denk olan mü'minlere de merhamet eyler. Onlar bir müddet 'Araf'ta bekledikten sonra onlar da Cennet'e giderler.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder