15 Nisan 2010 Perşembe

HANGİ MÜMİNLER KURTULDU

HANGİ MÜMİNLER KURTULDU
15 NISAN 2010 PERSEMBE

Resûlullâh'a (s.a.v.) Mü'minûn sûresinin ilk on âyeti nazil olunca: "Allâhü Teâlâ bana on âyet indirdi. Kim onları yerine getirirse cennete girer." buyurdular.

Bu mübarek âyetlerde yedi güzide vasfa sâhib olan mü'minlerin cennetlerin en yükseğine ulaşacakları bildi­rilmektedir.

Bu yedi vasfın birincisi ve en mühimi, îman ve doğru itikat sahibi olmaktır. Yani Allâhü Teâlâ'nın birliğine, Muhammed Mustafâ (s.a.v.)in peygamberliğine, kıya­metin kopacağına inanmak ve dînin emir ve yasaklarına riâyet etmektir.

İkincisi, namazlarını Allâhü Teâlâ'ya tevazu ile onun manevî huzurunda bulunduğunu düşünerek, gayet edepli ve kalb huzuru ile ve farzlarına, sünnetlerine ve âdabına riâyet ederek kılmaya çalışmaktır.

Üçüncüsü; her lüzumsuz şeyden; dünyâ ve âhirete faydası olmayan sözlerden, hareketlerden, dâima yüz çevirmektir.

Dördüncüsü, zekâtı vermektir; hakkı olanlara malların­dan birer muayyen hisse de ayırmak, bu suretle de nefsi tezkiyeye, cimrilik şaibesinden temizlemeye çalışmaktır.

Beşincisi, namusunu dâima muhafaza etmek; Allah'ın haram kıldığı yakınlıklardan ve insanî terbiyeye aykırı vaziyetlerden kaçınmak; örtülmesi icâbeden uzuvlarını açmaktan son derece sakınmak ve İslâmî ahlâk ve âda­ba muhalif hareket etmemektir.

Altıncısı, emânetlerine ve ahidlerine(verdiği sözlere) riâ­yet etmektir. Hiçbir kimsenin hakkına, namusuna, haysiyyetine tecâvüzde bulunmamak, kendisine bırakılan emâ­netleri sahipleri nâmına muhafaza etmektir. Yine kendi­sinde Allah'ın birer emâneti olan hayâtını, kuvvetini de suistimal etmemek, gerek Allâhü Teâlâ'ya karşı vazifelerini ve gerek insanlara karşı vazîfelerini yerine getirmektir.

Yedincisi ise namazlarını huşu ile kılmağa düzenli bir surette devam etmek; vakitlerinde kılmaya çalışmaktır.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder