11 Nisan 2010 Pazar

ASHÂB-I SUFFE

ASHÂB-I SUFFE
11 NISAN 2010 PAZAR

Ashâb-ı Suffe, muhacirlerin fakirlerinden sayıları dört yüz kadar olan sahabe cemaatıdır. Medîne-i Münevvere'de ne bir meskenleri, ne aşiret ve akrabaları, hiçbir şeyleri yoktu. Dâima Mescid-i Nebevî'de bulunurlar ve mescidin sofasında ikâmet ederlerdi. Kur'ân-ı Kerîm ilmini tahsil ederler, dâima Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz'in va'z ve nasîhatlarını dinleyerek istifâde ederler, hep oruçlu bulunurlar, hâsılı bütün vakitlerini ilim ve ibâ­dete ayırırlar, ne zaman bir gaza olsa giderlerdi. Bu mü­barek zâtlar, Peygamberimizin medresesinin kendilerini Allah yoluna vakfetmiş talebesi idiler.

Bunun içindir ki İslâm'da medreseler, câmi-i şerîflerin etrafına yapılır ve Medresede ilim tahsil eden talebeden de Ashâb-ı Suffe'nin yolundan gitmesi beklenirdi: İlim tahsîli, ibâdet, din uğrunda her türlü meşekkata taham­mül ile iffeti muhafaza ve dini yayma hizmeti, îcâbında cihad...

Resûlullâh (s.a.v.) Ashâb-ı Suffe'nin hâllerini, fakirlik­lerini, çekmekte oldukları zahmetleri gördü ve kalplerini hoşnut edip buyurdu ki "Ey Ashâb-ı Suffe! Size müj­deler olsun ki her kim şu sizin bulunduğunuz hâl ve sıfatta ve bulunduğu hâlden razı olarak bana kavu­şursa o benim arkadaş (yoldaş)larımdır."

İşte, Bakara süresindeki "Verin o fakirlere ki Allah yol­unda kapanmışlardır, şuraya buraya dolaşamazlar. İstemekten çekindikleri için bilmeyen onları zengin zan­neder, onları sîmalarından tanırsın. Hakkı bîzar etmez­ler, hem işe yarar her ne verirseniz hiç şüphesiz Allah onu bilir." mealindeki 273. âyet-i kerîme bu zâtlar hak­kında inmiştir. Fakat hükmü umûmîdir. Allah rızâsı için düşmana karşı nöbet bekleyen veya Allah rızâsı için ilim tahsil eden veya kendisini Allah rızâsı için ümmet-i Muhammed'e hizmet uğruna vakfeden ve bu hâller için­de malı mülkü yok, muhtaç olmakla beraber nafakasını kazanmaya vakit bulamayan fakir müminler de bu âye­tin hükmünde dâhildirler. Bunlar sadakaların infak edile­ceği, verileceği, en güzel yeri teşkil ederler.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder