26 Nisan 2010 Pazartesi

SULTAN BAYEZİD HAN'IN OĞLUNA NASİHATİ

SULTÂN BÂYEZÎD HÂN'IN OĞLUNA NASİHATİ
26 NİSAN 2010 PAZARTESİ

Yavuz Sultân Selîm, 25 Nisan 1512'de babasının dî­vânına gelerek hürmetle elini öptü. O da, oğlu Selim Ha­n'a izzet ve muhabbetini bildirip, çeşitli nasihatlerle emâ­neti ve imameti teslim etti. Şöyle nasihat eyledi:

"Eğer sana itaat edilmesini istersen dâima hak sahi­bine hakkını ver ve herkese mütevâzi ol, kimseye zulm etme. Allah'ın kulu isen onun emrine uyarak adaletli ol. Allâhü Teâlâ seni bu ülkelerin saltanatına nail kıldığı için kendine gaflet uykusunu haram kıl. Zîrâ halkın sana itimâd edip uyumaktadırlar. Kimseyi öfke ile azarlama, memleket ehlini huzursuz kılma. İntikam almayı terk et; zîrâ intikam, nikmete; (intikam almağa) ve meşakkate düşürür ve kalpten sevgiyi söküp çıkarır. Şu anki kuvvet ve satvetine (kahredici kuvvetine) güvenip de kimseye zulmetme, zîrâ bu mülk kimsede bakî değildir, felek elbet senin de sırtını yere getirir."

Sonra yeni sultana bütün erkân, askerî kumandanlar, âlimler ve a'yân usûl üzere el öpüp, bîat ettiler ve salta­natını tebrik ettiler. Sultân Bâyezîd, Edirne yakınında, daha önce padişahlıktan feragat düşüncesiyle tamîr ettirdiği Dimetoka şehrine doğru yola cıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder