22 Nisan 2010 Perşembe

VAHİY KÂTİBİ HZ. MUÂVİYE

VAHİY KÂTİBİ HZ. MUÂVİYE
22 NISAN 2010 PERSEMBE


Hz. Muâviye (r.a.), Mekke'nin fethinde babasıyla bir­likte Resûlullâh (s.a.v.)'ın önünde îmâna gelmiştir. Hz. Ömer ve Hz. Osman zamanlarında Şâm valisi idi. H.41 (m. 661) senesinde, Hz. Hasan'ın, kendi arzusuyla, Hz. Muâviye lehine feragat etmesi üzerine halîfe oldu. Bütün müslüman memleketleri halkı razı olduklarından o seneye Âmü'l-cemâ'a: Birleşme yılı ismi verildi.

Hilâfeti zamanında batıda Kayrevân'dan, doğuda Buhârâ'ya Yemen'den İstanbul'a Yemen, Hicaz, Şam, Mısır, Mağrib, Irak, Cezire, Azerbaycan, Anadolu, İran, Hora­san, Cibâl, Deylem ve Mâverâünnehr ülkelerinde bulunan bütün şehirlere İslâm'ın nuru ulaşmıştı.

Resûlullah'ın sohbetinin bereketi sebebiyle dîne aykı­rı hiçbir iş yapmazdı.

Hikmetli sözlerinden: Kendisine Allâhü Teâlâ'dan başka yardımcı bulamayan kimseye zulm etmekten (ve idarem altında zulm edilmesinden) haya ederim.

Muhakkak ilimlerin tamamını zabt etmeye (öğrenme­ye) gücün yetmez. Öyle ise sen onlardan faydalı olanını öğren ve ihtiyâcın olmayanını terk et. Zira öyle ilimden ne sen faydalanırsın, ne de senden başkası istifâde eder.

Gerçek garib edebden mahrum olandır. Sana bir edebsizlik edildiğinde susmayı tercih et, zira o en büyük edebdir.

Her isrâf eden aynı zamanda bir hakkı da zâyi etmiş olur.

Bütün insanları kendimden razı etmeye gücüm yeter; Ancak nimete haset eden (çekemeyen) hâriç. Zira onu razı edecek tek şey o nimetin kaybolmasıdır.

Size sıkıntı veren her hususta onu aşana kadar hilmi ve tahammülü tavsiye ederim. Sonra fırsat elinize geç­tiğinde de bağışlama ve ihsan etme yolunu tutunuz.

Hz. Muâviye (r.a.) yaşı doksana ulaşmış bir Şâmlı'ya her geldiğinde saygı göstererek ayağa kalkardı. Sebe­bini sordular. "Onda Resûlullâha benzerlik vardır. Resûlluha hürmetimden kalkarım,” buyurdu.

Kaynak: Fazilet Takvimi

2 yorum:

  1. küllüm yalan

    YanıtlaSil
  2. hala vahiy katibi diyenlere yazıklar olsun muaviye Hz Ali ye karşı savaş açyı yenileceğini anlayınca kuran sayfalarını mızrak ucuna geçirdi muaviyenin annesi hinde hz. hamza nın ciğerini yedi oğlu yezid hz huseynı katletti anlattığın gibi hz Hasan halifelikten o kadar çabuk vazgeçmedi akıl almaz oyun ve entika yapıldı en son imam hasan islamın dağılacağını anlayınca kendini siyasi halife oyunlarından uzak tuttu ama yez it kopeği o nuda zehirli su ile öldürdü bunları kime sorarsan sor kıme istersen sor doğru derler siz hala savunun hindeyi yezidi muaviyeyi abu sufyanı sonra sefaat bekleyin sadace ahibeyti seviyoruz demekle ismlerini koyuyoruz demekle olmaz kuranıda seviyoz ama hep duvarda kitaplıkta aç oku bakam ne diyor
    hz HUSEYN kerbela çölünde günlerce susuz kaldı mübarek başı kesildi kolları kesildi gövdesine sayosuz kılıç ve ok geldi mubarek başı kesilip mızrağa takıldı ve oğlu babasının bu içler acısı haliyle şam a kadar gitti bubub yasını hiç mi tuttmasssınız sakın ehli sünnette böyle yas yok değip kılf hazılamayın falanca seyh öldü diye bimlem hoco efendi öldü diye yok cüppeli geldi diye napcağını şasıranlar peygamber torununun yasına sahip çıkın önceden bunlar nebiçim oruç diye alevileri kınıyordum etrafımda çok alevi var hem ramazan orucu tutuyorlar hemde muharrem ayında yas tutuyorlar su içmiyorlar sakal traşı olmuyorlar kahkaha ile gülmek hareetli müzik kesinlikle yok fakat o insanlar hakundada yok banyo yapmıyorlar yok falan filan şu olabilir belki peygamber efendimizin gülü imam husyn o günlerde o çölde 20 gün susuz kaldı on ahurmeten o günde kanakana su içmek yok banyo yok sakal traşı yok etli yemek falan filen hiç bir hoca çıkıt muaviye annesi hinde oğlu yezid islama su çook büyük zararu verdi yezid 60 yıl camilerde imam ALİYE kufr ettirdi diyemiyor bunlar yalansda demeyin ama gerçekse bu gerçekleri söylememe vebalide onların

    YanıtlaSil