ASHÂB-I SUFFE
11 NISAN 2010 PAZAR
Ashâb-ı Suffe, muhacirlerin fakirlerinden sayıları dört yüz kadar olan sahabe cemaatıdır. Medîne-i Münevvere'de ne bir meskenleri, ne aşiret ve akrabaları, hiçbir şeyleri yoktu. Dâima Mescid-i Nebevî'de bulunurlar ve mescidin sofasında ikâmet ederlerdi. Kur'ân-ı Kerîm ilmini tahsil ederler, dâima Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz'in va'z ve nasîhatlarını dinleyerek istifâde ederler, hep oruçlu bulunurlar, hâsılı bütün vakitlerini ilim ve ibâdete ayırırlar, ne zaman bir gaza olsa giderlerdi. Bu mübarek zâtlar, Peygamberimizin medresesinin kendilerini Allah yoluna vakfetmiş talebesi idiler.
Bunun içindir ki İslâm'da medreseler, câmi-i şerîflerin etrafına yapılır ve Medresede ilim tahsil eden talebeden de Ashâb-ı Suffe'nin yolundan gitmesi beklenirdi: İlim tahsîli, ibâdet, din uğrunda her türlü meşekkata tahammül ile iffeti muhafaza ve dini yayma hizmeti, îcâbında cihad...
Resûlullâh (s.a.v.) Ashâb-ı Suffe'nin hâllerini, fakirliklerini, çekmekte oldukları zahmetleri gördü ve kalplerini hoşnut edip buyurdu ki "Ey Ashâb-ı Suffe! Size müjdeler olsun ki her kim şu sizin bulunduğunuz hâl ve sıfatta ve bulunduğu hâlden razı olarak bana kavuşursa o benim arkadaş (yoldaş)larımdır."
İşte, Bakara süresindeki "Verin o fakirlere ki Allah yolunda kapanmışlardır, şuraya buraya dolaşamazlar. İstemekten çekindikleri için bilmeyen onları zengin zanneder, onları sîmalarından tanırsın. Hakkı bîzar etmezler, hem işe yarar her ne verirseniz hiç şüphesiz Allah onu bilir." mealindeki 273. âyet-i kerîme bu zâtlar hakkında inmiştir. Fakat hükmü umûmîdir. Allah rızâsı için düşmana karşı nöbet bekleyen veya Allah rızâsı için ilim tahsil eden veya kendisini Allah rızâsı için ümmet-i Muhammed'e hizmet uğruna vakfeden ve bu hâller içinde malı mülkü yok, muhtaç olmakla beraber nafakasını kazanmaya vakit bulamayan fakir müminler de bu âyetin hükmünde dâhildirler. Bunlar sadakaların infak edileceği, verileceği, en güzel yeri teşkil ederler.
Kaynak: Fazilet Takvimi
11 Nisan 2010 Pazar
ASHÂB-I SUFFE
Etiketler:
Allah (c.c),
Allah Rızası,
Ashâb-ı Suffe,
Bakara Suresi,
Cemaat,
Islam,
İbadet,
İlim,
Kur'an-ı Kerim,
Medine,
Medrese,
Mescid-i Nebevi,
Nasihat,
Oruç,
Resulullah (s.a.v),
Sahabe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder