19 OCAK 2011 CARSAMBA - 15 SAFER 1432
Pastörizasyon; sütün Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre (HTST) denilen bir yöntem kullanılarak ya yaklaşık 70-75°C ısıda 15 saniye, yahut yaklaşık 90°C ısıda 1 saniye bekletilmesi usulü ile uygulanan bir işlemdir. Kutu sütlerde ise çok daha yüksek ısı (UHT= Ultra High Temperature) kullanılır. UHT'li sütler 135-150 derece sıcaklıkta 2-4 saniye ısıtılır. Klasik kaynatmada ise çıkılan sıcaklık yavaş yavaş 95-100 derecedir. Genellikle bir taşım kaynatılır. UHT'li süt 4 ay dayanırken, pastörize süt 3 gün dayanır; kaynatılan sütün ise dayanıklılık süresi daha azdır. Pastörizasyonun başarılı olabilmesi için sütteki bütün enzimlerin tahrip olması şartı aranmaktadır! Pastörizasyon, sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor. Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor. Bütün ısıl işlemler sütteki faydalı bakterileri tahrip ettikleri gibi bunların ürettikleri enzimleri ve vitaminleri de tahrip ederler. Amaç sütün kesilmesini engellemek ve raf ömrünü artırmaktır.
Doğal, yani çiğ sütteki C vitamininin yarısına yakını pastörizasyon işlemleri esnasında yok olur. Pastörizasyon diğer suda çözülen vitaminlerin neredeyse %80'ini ve B12 vitamininin ise tamamını ortadan kaldırır. Bir araştırmada; annelerinden alınan sütlerin pastörize edilmesi suretiyle beslenen buzağılar ilk 6 hafta içerisinde ölmüşlerdir.
Isıl işlem görmüş ısıtılmış, pastörize ve UHT'li sütler açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Bunun sebebi, sütün bozulmasına sebep olan bakterilerle savaşacak faydalı bakterilerin (laktik asit bakterisi-laktobasilus-bfidobakter) ısıl işlemlerle tamamen yok edilmiş olmasıdır.
Başka bir araştırmada da, süt sağılır sağılmaz örnekler alınarak bir laboratuvara götürülmüş ve testlere tabi tutulmuştur. Öyle ki; her örneğe belli oranlarda antijen ve mikrop (Salmonella ve E. Coli gibi) karıştıran uzmanlar, ertesi gün aynı örneklerde bu mikropların izine rastlayamamışlardır! Yani, sütteki faydalı bakteriler o mikropları öldürmüştür.
Prof. Dr. Ahmet Aydın
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Bşk.
Kaynak: Türkiye Takvimi / 7 ARALIK 2010 SALI - 1 MUHARREM 1432
************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
“Dünyâ, mü'minin (âhiretteki ebedî nimetlere göre) zindanı, kâfirin de (âhiretteki azâbına göre) cennetidir.”
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim
************************************************************************************
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder