SAĞLIKLI OLDUĞU KANITLANAN 14 YİYECEK
22 OCAK 2011 CUMARTESİ - 18 SAFER 1432
Gıda Teknisyenleri Enstitüsü tarafından yayınlanan "Gıda Teknolojisi" dergisinde yer alan haberde 14 yararlı yiyecek, "tam tahıllılar", "Sert kabuklu yemişler" ve "Meyve ve sebzeler" olarak üç kategoriye ayrıldı.
TAM TAHILLILAR
1. Arpa: Yaklaşık 20 yılı kapsayan 11 klinik deney, arpa tüketimini artırmanın toplam ve kötü kolesterolünüzü düşürdüğünü gösterdi.
2. Kinoa ve kara buğday: Araştırma kinoa ve kara buğday tohumlarının ve filizlerinin polifenol bakımından zengin olduğunu ve glutensiz ekmekler gibi yiyeceklerin besin değerini artırdığını belirtiyor.
3. Kahverengi pirinç: Beyaz pirincin yerine kullanacağınız kahverengi pirinç, tip 2 şeker hastalığı riskini düşürüyor.
4. Çavdar: Çavdardan yapılan ekmek kahvaltıda yenilirse, öğle yemeği öncesinde ve sonrasında açlığı azaltıyor.
SERT KABUKLU YEMİŞLER
5. Badem: 2007 yılında yapılan bir araştırmada, her gün 300 kalori olarak alınan bademin kilo aldırmadığı ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde faydalı etkileri olduğu belirlendi. Bademdeki lifin de yağların bazısını engellediği tespit edildi.
6. Fındık: Özellikle taze fındığın kabuğunda bulunan antioksidanlar nedeniyle bol bol fındık tüketmelisiniz.
7. Pekan cevizi: 2010 yılında yapılan araştırmada, Pekan cevizinde bulunan E vitamini nöron dejenerasyonunun gelişimini erteleyerek nörolojik koruma sağlıyor.
8. Antep fıstığı: Son yapılan araştırmalara göre, Antep fıstığının anti-inflamatuar özellikleri bulunuyor.
9. Ceviz: Ceviz bakımından zengin beslenme tip 2 şeker hastalarında kardiyovasküler hastalık riskini azaltıyor.
MEYVE VE SEBZELER
10. Siyah ahududu: 2010 yılında yapılan çalışmada, siyah ahududunun farelerde bağırsakla ilgili tümör gelişimini önlemede çok etkili olduğu kaydedildi.
11. Yaban mersini: Yaban mersiniyle yapılan içeceklerin obezlerde, şeker hastası olmayanlarda ve insülin hassasiyetini azaltıyor.
12. Brokoli ve karnabahar: Bol bol bu sebzelerden tüketirseniz, saldırgan prostat kanseri riskiniz azalır.
13. Nar: Ön çalışma nar suyunun diyalize giren böbrek hastalarında bir dizi komplikasyonu önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.
14. Domates: 6 haftalık çalışmada, günde 2 porsiyon konserve domates ürünü tüketen yüksek tansiyon hastalarının kan basıncında önemli derecede düşüş olduğu gözlendi.
22 Ocak 2011 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder