04 ŞUBAT 2011 CUMA - 1 REBÎ'UL-EVVEL 1432
Tevbe, dinin çirkin gördüğü ve yasakladığı şeyleri terk etmek, övdüğü ve izin verdiği şeylere dönmektir. Günahlar ve isyanlar, helâk eder, Allah'tan ve cennetlerinden uzaklaştırır. Onları terk etmek de Allah'a ve cennetlerine yaklaştırır.
Allâhü Teâlâ (meâlen) "... Hepiniz Allâh'a tevbe edin ey mü'minler ki felâh (necât, kurtuluş) bulabilesiniz." (Nûr Sûresi, âyet 31) buyurmuştur.
Bu âyet-i kerîme şöyle tefsir edilmiştir: Nefislerinizin heva ve hevesinden, şehvetlerinizin peşine düşmekten bana dönünüz. Bununla benim yanımdaki yerlerinize kavuşabilirsiniz. Cennet'te ki nimetler içinde ebedî kalabilirsiniz. Umulur ki felâha, büyük murâda erer, sâlihler için hazırlanan cennete benim rahmetimle girersiniz.
Allâhü Teâlâ müminlere şöyle buyurmuştur (meâlen): "Ey Mü'minler! Allâh'a nasûh (bir daha o günahı işlememek üzere gâyet ciddi, müessir) bir tevbe ile tevbe edin. Umulur ki Rabb'iniz sizin günahlarınızı örter ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar..." (Tahrîm Sûresi, âyet 8) Bu tevbe ile kul hiçbir günaha meyletmeden Allâh'a ibâdette dosdoğru olur, isyan ve günaha dönmeyi aklından geçirmez. Son nefesini hüsn-i hâtime yani îmân ile bitirmek gâyesiyle yine günahı sırf Allah için terk eder.
Günahlarından tevbe etmek, icmâ-ı ümmet ile vâcibdir. Allâhü Teâlâ tevbe eden kullarını Kur'ân-ı Kerîm'de bir çok âyette medhediyor. Meselâ: Bakara sûresi'nin 222. âyeti'nde (meâlen) "... şüphe yok ki Allah, çok çok tevbe edenleri sever ve tertemiz olmağa çalışanları sever." buyurmuştur. Bu âyette Allâhü Teâlâ'nın mü'minler tevbe ettikleri ve günahlarından temizlendikleri için sevdigi bildirilmiştir.
Kaynak: Fazilet Takvimi / 20 Ocak 2011 Perşembe - 16 Safer 1432
*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) "Yâ Resûlallâh, nasûh tevbe nasıl olur?" diye soruldu. "Kul, yapmış olduğu günaha öyle pişman olmalı ve Allâh'a öyle tevbe etmelidir ki, süt nasıl memeye geri dönmezse o da, o günaha bir daha dönmemelidir." buyurdular."
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Suyûtî, ed-Dürrü'l-mensûr
*************************************************************************************
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder