15 ŞUBAT 2011 SALI - 12 REBÎ'UL-EVVEL 1432
Tevbe, dînin çirkin gördüğü ve yasakladığı şeyleri terk etmek övdüğü şeylere dönmektir. Günahlar ve isyanlar, helâk eder, Allah'tan ve cennetlerinden uzaklaştırır, onları terk etmek de Allâh'a ve cennetlerine yaklaştırır.
Hiçbir insanın tevbeye muhtaç olmaması düşünülemez. Çünkü hiç kimse günah işlemekten kurtulamaz. Âzâları günah işlemekten kurtulsa bile kalbi günah işlemekten kurtulamaz. Bundan kurtulsa, şeytanın Allâh'ı zikirden alıkoyan vesvesesinden kurtulamaz. Bundan kurtulsa Allâhü Teâlâ'nın zâtını, sıfatlarını ve fiillerini bilmekteki kusur ve gafletten kurtulamaz.
Avâmın, günahlarından dolayı, havâsın (seçkinlerin) gafletten dolayı, havâss-ı havâssın (seçkinlerin seçilmişlerinin) de kalbinin mâsivallah (yani Allâhü Teâlâ'dan başka şeyler) ile meşgul olmasından dolayı tevbe etmesi gerekir.
Nefsin hevâ ve hevesi, şehvet, vesvese, şeytanın günâhı güzel ve süslü göstermesi gibi tehlikelerin etrâfını kuşattığı insan, namaz, oruç, zekât, hac gibi ibâdetlerine aldanmamalı. Vera', takvâ, zühd, sabır, rızâ, kanâat, tevekkül, ihsân, sadâkat ve ihlâsa sarılmalıdır.
Allah'ın kaderine karşı çıkmak, onun vadettiklerinden şüphe etmek, gurur, kibir, hased, kin, makâm, mevki sevgisi, övünmek, zenginlere hürmet edip fakirleri hakîr görmek, fakirlikten korkmak, kibirlenerek hakikatten uzaklaşmak, mâlâyânîye; (yani dünyâ ve âhirete faydası olmayan şeylere) dalmak, faydasız, boş kelâm etmek, insanların ayıplarıyla uğraşmak gibi günahlardan uzak durmalıdır.
Anahtar Kelimeler: ASHÂB-I KİRÂM VE AŞERE-İ MÜBEŞŞERE - Ashab-i Kiram ve Asere-i Mübessere -
Kaynak: Fazilet Takvimi / 4 ŞUBAT 2011 CUMA - 1 REBÎ'UL-EVVEL 1432
*************************************************************************************
BİR AYET-İ KERİME
"...Ve hepiniz Allâh'a tevbe ediniz ey mü'minler! Ki felâh (necât; kurtuluş) bulabilesiniz."
Kaynak: Nûr Sûresi, âyet 31
*************************************************************************************
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder