1 Şubat 2011 Salı

EN BÜYÜK İBÂDET DİNİN DİREĞİ: NAMAZ

EN BÜYÜK İBÂDET DİNİN DİREĞİ: NAMAZ
01 ŞUBAT 2011 SALI - 28 SAFER 1432

Her akıllı, bâliğ (ergen) olan kimsenin ehl-i sünnet itikadı üzere îmân olunacak husûsları bilip îmân ettikten sonra beş vakit namazın farzlarını ve vâciblerini bilmesi ve Peygamberimizden naklolunduğu üzere yerine getirmesi lazımdır.

Namaz, Peygamberimiz Muhammet Mustafa aleyhisselâm hazretlerinin hicretten evvel Mekke-i Mükerreme’de isrâ ve mi’râc ettikleri gecenin ertesi Ashâbına tebliğ buyurdukları farzların en kuvvetlisidir. Resûlullah’ın asr-ı saâdetlerinde namazın farz olduğuna icmâı ümmet vardır. Kur’ân-ı Kerîm’de nice yerde “Salât” kelimesi ile namaz emredilmiştir. Bu “salât” kelimesi ile murâdın beş vakit edâ ettiğimiz malum rükünler ve hususî fiiller Peygamber Efendimizin (s.a.v.) beyânları ve bizzât işlemeleri ile bilinmiş olup asırlardır inkâr edilemez bir tevâtür ile naklolunmuştur.

Namaz, bütün farz amellerin aslı, dînin direği ve bütün ibâdetleri içine alan bir farzdır. şöyle ki; namazda; örtünmek için giyilen elbiseye mal sarf etmek icab ettiğinden mâlî ibâdet olan zekât,

Ka’beye dönmek icap ettiğinden; hac,

İbâdetten başka şey işlenmediğinden, i’tikâf,

Niyete bağlı olması itibârıyla; ihlâs,

Tahrîme tekbiri; (Allâhü Ekber) ile mübahlardan da el çekmek itibârıyla; oruç,

Âdâbı üzere kıyam rükû ve secde etmek ve dâimâ huşûlu olmak itibariyle; bütün bedenî ibâdetler,

Şeytanın vesveselerini uzaklaştırmaya çalışmak itibarıyla; cihâd,

Cenâb-ı Hakk’a münâcât itibârıyla ibâdetlerin gâyesi olan ma’rifet-i şühûdiyeyi ve bedenî ibadetlerin en üstünü olan; Kur’ân-ı Kerîm okumak ve îmânın aslı olan kelime-i şahadetin okunması vardır.

Hâsılı namaz, bütün ibâdetleri birleştiren, bir araya getiren bir asıl ve dînin direğidir ki, bu ümmet-i Muhammedin diğer ümmetlere üstün kılındıklarına da delildir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 15 Ocak 2011 Cumartesi - 11 Safer 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Muhakkak hayra delâlet eden, (yol gösteren) onu yapan gibidir. "
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Sünen-i Tirmizî
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder