18 Şubat 2011 Cuma

SULTAN ABDÜLHAMÎD HAN'IN DEMİRYOLU HİZMETİ

SULTAN ABDÜLHAMÎD HAN'IN DEMİRYOLU HİZMETİ
18 ŞUBAT 2011 Cuma - 15 REBÎ'UL-EVVEL 1432


Sultan İkinci Abdülhamîd Han, saltanatının ilk zamanlarında vukû bulan 93 Harbi (1877-78) sırasında İstanbul-Filibe demiryolunun; Selanik-İstanbul ve Manastır-Selanik hatlarının ise 1897 Osmanlı-Yunan harbinde sağladığı imkânları bizzât görmüştür.

Demiryollarının askerî işlerde kolaylıklarının yanında iktisâdî faydalarını da göz ardı etmeyen Sultan, hatıratında bunu şöyle anlatır:

"Bağdat Demiryolu sâyesinde eskiden mevcut olan Avrupa-Hindistan ticâret yolu, yeniden işe yarar hale gelecektir. Eğer bu yol Suriye ile Beyrut'u, İskenderiye ve Hayfa ile de irtibât kurmak üzere birleştirirse, yeni bir ticâret yolu ortaya çıkmış olacaktır. Bu yol devletimiz için sâdece iktisâdî bakımdan büyük fayda temin etmekle kalmayacak, aynı zamanda, oralardaki kuvvetimizi sağlamlaştırmaya da yarayacağından askerî bakımdan da çok ehemmiyetli olacaktır."

Bu satırlarla demiryollarının ehemmiyetine temas eden Sultan İkinci Abdülhamîd zamânında Hicâz Demiryollarının inşâsı 1 Eylül 1900 de başlanmış ve 1 Eylül 1908 de bizzat yine Sultan tarafından işletmeye açılmıştır.
Anahtar Kelimeler: SULTAN ABDÜLHAMÎD HAN'IN DEMİRYOLU HİZMETİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder