16 Şubat 2011 Çarşamba

"HANIMLARINIZLA GÜZEL GEÇİNİNİZ"

"HANIMLARINIZLA GÜZEL GEÇİNİNİZ"
16 ŞUBAT 2011 ÇARŞAMBA - 13 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Erkeklerin kadınlar hakkında yapmaları gereken bir takım vazîfeleri vardır. Hanımlarını muhâfaza etmek, helâl yedirmek, giyindirmek, temel dînî bilgilerini öğretmek, onlara zulüm ve eziyet etmemek, -insanlık hâli- kadın bir şeyden canı sıkılıp da öfkelenecek olursa tahammül edivermek bunlardandır. Âyet-i celîlede -meâlen- "...Ve onlarla (hanımlarınızla) iyi bir şekilde geçininiz. Şâyet tabiatınıza hoş gelmezse; olabilir ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda birçok hayırlar yaratmış bulunur." (Nisa Sûresi, âyet 19) buyurulmuştur. Yâni, sırf nefsiniz hoşlanmadığından dolayı ayrılmağa kalkmayınız, sabrediniz demeKtir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Mü'minlerin îmân cihetinden en kâmili (mükemmeli), ahlâk cihetiyle en güzeli, âilesi hakkında en geçimli olanıdır." Diğer bir hadîs-i şerîfte de, "Kibirlenip ailesine şiddet gösteren kimseye Hak Teâlâ buğzeder." buyurmuşlardır.

Hanımların kocalarına hürmette kusûr etmemeleri gerektiği gibi erkeklerin de hanımlarına karşı vazîfelerine itinâ ve dikkat etmeleri ve hanımlarına lütuf ile muâmele edip gerektiğinde gönüllerini almaları lâzımdır.

Kadınlar ile güzelce geçinmek; sâdece onlara eziyet etmemek değil, onlara, güzel ahlâk ile muâmele edip, bâzı kusurlarına tahammül etmektir.
Anahtar Kelimeler: HANIMLARINIZLA GÜZEL GEÇİNİNİZ - Hanimlarinizla güzel gecinin - Hanimlarla iyi gecinme - Kadinlar ile güzel gecinmek
Kaynak: Fazilet Takvimi / 6 ŞUBAT 2011 PAZAR - 3 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR AYET-İ KERİME
"Siz (ey Ashâb-ı Kirâm, ey Ümmet-i Muhammed), insanlar için (meydana) çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz."
Kaynak: Âl-i İmrân Sûresi, âyet 110
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder