13 Şubat 2011 Pazar

İLMİHAL: ABDEST

İLMİHAL: ABDEST
13 ŞUBAT 2011 PAZAR - 10 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Abdestin farzları dörttür. Yüzünü ve ellerini dirsekleri ile berâber yıkamak başının dörtte birini mesh etmek ve ayaklarını topukları ile berâber yıkamak.

Sünnet üzere abdest şöyle alınır: Besmele ile önce eller bileklerine dek üç kere yıkanır. Dişleri misvâkladıktan sonra ağız ayrı ayrı su ile çalkanıp tükürülür. Sonra burun ayrı ayrı su çekip sümkürerek üçer kere yıkanır. Sonra abdestsizlikten tahârete kalbiyle niyet edip iki farz arasında beklemeden sırası ile âzalar yıkanır. Yani yüz yıkandıktan sonra kollar yıkanır sonra başa meshedilir sonra ayak yıkanır.

Abdest âzâsını üçer kere yıkamanın evvelkisi farz ikincisi ve üçüncüsü sünnettir. Fazlası mekruh veya haramdır.

Başını tamâmen meshetmek parmaklarının ve sakalının aralarını hilâllemek kulaklarının içini işâret parmağının içi ile ve ardını baş parmağının içi ile mesh etmek sünnettir. Kulaklarını mesihden sonra kalan üç parmaklarının arkası ile -boğazını değil- boynunu meshetmek ellerini ve ayaklarını yıkarken sağ yanından başlamak ve ağzına ve burnuna suyu sağ eliyle vermek ve sol eliyle sümkürmek müstehabdır.

Abdest alırken kıbleye dönmek ve abdestte kullandığı sudan elbisesini korumak ihtiyâcı yokken başkasından yardım istememek her âzâyı besmele ve kelime-i şehâdetle yıkamak abdesti vakit girmeden alıp hazır olmak abdestten sonra salevât ve "Allahümmec'alnî mine't-tevvâbîn vec'alnî mine'l-mütetahhirîn vec'alnî min ıbâdike's-sâlihîn vec'alnî mine'llezîne lâ havfün aleyhim velâhüm yahzenûn" duâsını ve Kadir sûresini okumak âdâbdandır.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 1 ŞUBAT 2011 SALI - 28 Safer 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Kim abdestinin sonunda bir kere -İnnâ enzelnâhü fî leyleti'l-kadr-(sûresin)i okursa sıddîklardan olur. İki kere okursa şehîdler dîvânına yazılır. Üç kere okursa Allâhü Teâlâ peygamberler topluluğu ile beraber haşreder."
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Deylemî, Müsnedü'l-Firdevs
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder