6 Şubat 2011 Pazar

HÂCE MUHAMMED ZÂHİD BEDAHŞÎ (K.S.)

HÂCE MUHAMMED ZÂHİD BEDAHŞÎ (K.S.)
06 ŞUBAT 2011 PAZAR - 3 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Muhammed Zâhid Bedahşî (k.s.) Hazretleri Silsile-i Sâdât'ın on dokuzuncu halkasıdır. Hâce Ubeydullah Ahrâr (k.s.) Hazretleri'nin en büyük halîfesidir. Yâkûb Çarhî (k.s.) Hazretleri'nin kızının oğludur. Bugün Surhenderyâ denilen Hisar vilâyetinin (Özbekistan) Vahşıvâr diğer adı ile Vahş köyünde doğmuş ve yine bu köyde vefât etmiştir.

Mevlâna Muhammed Zâhid (k.s.) Hazretleri, verâ, takvâ, zühd ve Resûlullah Efendimiz'in sünnetine tâbî olmak gibi ulvî makâmlarda fazîlet sâhibi idi. Üstâzı Ubeydullah Ahrâr (k.s.) Hzretleri'ne intisap etmeden evvel senelerce ömrünü riyâzet ve mücâhede ile geçirmişti.

Gâipten aldığı bir işaretle Ubeydullah Ahrâr Hazretler'i ile görüşmek ve sohbetinde bulunmak, intisap edip irşâd olmak üzere Vahş'tan çıkıp Semerkand yakınlarına geldi. Ubeydullah Ahrâr Hazretler'i mânen bu duruma vâkıf olup atına bindi ve onu karşıladı. İkisi de bineklerinden inip bir ağacın altına oturdular. Hâce Ubeydullah Ahrâr Hazretler'i, hemen orada Hâce Muhammed Zâhid Hazretleri'ni irşad halkasına alarak müridliğe kabul etti. O geceyi sohbetle ihyâ ettiler. Bu sohbet esnâsında Ubeydullah Ahrâr Hazretler'i onu kemâle erdirerek tâlibleri irşad etmesi için ona icâzet ve ruhsat verdiler.

Hâce Muhammed Bedahşi (k.s.) Hazretler'i üstazının emri ile vatanına dönmüş ve ömrünün sonuna kadar talebelerini irşad vazîfesi ile meşgul olmuşlardır.

Hâce Muhammed Zâhid Hazretler'i 936 (1529) senesinin Rebîu'l-evvel ayında Vahşıvâr köyünde ahîrete irtihal etmişlerdir. Buradaki kabr-i şerîfleri müslümanlar tarafından ziyaret edilir. Kendisinden sonra halîfesi Hâce Derviş Muhammed (k.s.) Hazretleri irşâda devâm etmiştir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 23 Ocak 2011 Pazar - 19 Safer 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Mü'minin firâsetinden sakınınız. Çünkü o, Hz. Allâh'ın nûru ile bakar."
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Sünen-i Tirmizî
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder